Hatanbátormakszardzsav Creative Commons License 2021.01.18 0 1 76814

Ha a budatétényi Marschalkó-Horti-villára gondoltál, akkor az: az Erzsébet királyné út (40.sz.) - Tőke utca (28.sz.) sarkán található, melyről boldog emlékű Sarnóczay Gyuri (itt a fórumon: kerub) lokálpatrióta barátunk helytörténeti füzetében a következők olvashatók:

 

„...a Marschalkó-villa. Marschalkó János szobrász (1819–1877) építette 1850 körül fiának, Marschalkó János Pálnak (1865–1943), aki jogász, bíró, igazságügyi szakértő és államtitkár volt. A villát a jómódú Horti László pesti ügyvéd 1936-ban vásárolta meg. A közel 400 négyzetméteres villában és annak óriási parkjában mindig nagy társasági élet folyt, főleg a nyári hónapokban. Az épület szépen gondozott parkjához úszómedence és teniszpálya is tartozott. Mint Budatétényben az megszokott, az épület alatt itt is nagy, boltíves pince volt, ezt a telekhatárokat elválasztó rakott kőfalak is jelezték. A villa tulajdonosa 1946-ban a háborús bűnösök perének főügyész-helyettese volt. Az államosítás után, 1952-ben, az épületben lefalazásokkal alakítottak ki lakásokat több család részére, ezt követően nem is csoda, hogy hamar leromlott a hajdan szép villa és a park.”

 

Fentiekhez annyi kiegészítés, hogy dr. Horti László fővárosi ügyvédet 1945 októberében nevezte ki a Minisztertanács - a Szociáldemokrata Párt delegáltjaként - az országos népfőügyész helyettesévé, mely minőségében a vád képviselője volt több koncepciós pernek - így többek között - a Berend Béla főrabbi elleni és a Basch Ferenc Volksbund vezér elleni perekben..., érdemei elismeréseként 1946 szeptemberében ítélőtáblai bíróvá léptették elő, majd 1947 végén az Igazságügyi Minisztérium kiküldöttjeként, a háború után Ausztriába és Németországba szállított igazságügyi iratok és ingóságok hazahozatala előkészítését intézte, 1948 júniusában hallat magáról utoljára, mikor is a NOT kötelékében, a Sallai-Fürst „gyilkosai” felett ítélkező perben - az egykori igazságügyminiszter és bíróinak - fővádlója, ezután nincs több hír róla..., mindenesetre különös lehetett a háború után rádió előtt ülőknek „Horti elvtárs” nevét hallani, mint aki, a Horthy-korszak nómenklatúrájának egyik fő elszámoltatója...

Előzmény: Kókusz69 (76813)