Carnuntum Creative Commons License 2021.01.17 -4 0 188115

csaban, csobán = ispán,

 

 

A Csobán[1] férfinév régi magyar személynév, a régi Csabán név változata, ami valószínűleg török eredetű méltóságnév volt. Összefügg az oszmán-törökből illetve a románból átvett csobán szóval is, aminek a jelentése pásztor.[2] Női párja a Csobánka.

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csob%C3%A1n

 

 

A zsupán a źupa (járás) elöljárója a középkorban a déli és nyugati szlávoknál (a kifejezést valószínűleg az avaroktól vették át). A szlovénoknál először 777-ben említik, a 13. században egy-egy település, vagy településcsoport elöljárója.

 

---

 

 

"A muszlimok türk zsoldosai lehettek kazárok, ogurok vagy keleti türkök, s ez utóbbiakkal kapcsolatban Tabarinál felbukkan „Shabah” alakban az iráni-ótörök méltóságnév, a csobán, csopan, csaban, mely a régi ispán méltóságnevünk, és a székelyek legendás Csaba személynevének alapja. Az
alábbiakban ezeket a neveket és előfordulásaikat vizsgáljuk meg közelebbről, elsősorban Stephanos, szavárd-magyar vértanú fejedelemmel és a magharibah névvel kapcsolatban, valamint magyar fordításban közöljük a Shabah-ról, a „türkök királyáról” szóló Tabari-részletet. Nézzük tehát a két kortárs, a perzsamuszlim Tabari, és az örmény-keresztény Drasxanakertci közléseit Ukht Istifanusról és unokaöccséről vagy öccséről, illetve Stephanos „Kon” fejedelemrőlés a sewordik-ról, ebben a zavaros században, amikor a Kaukázustól dél

 

 

A „Shabah” névben jól felismerhető a már sokat, bár néha egészen történetietlenültárgyalt csaban, csobán = ispán, helytartó méltóságnév, melyet Tabari tévesen a „legmagasabb” türk címnek nevez, s amely a kiadói jegyzet szerint iráni kölcsönszó a törökben, hiszen ab ovo nem szerepel az ótörök vagy hun címek között, csak azután, hogy a hunok, türkök szorosabb kapcsolatba kerültek a perzsákkal (AD 5-6. sz.). Ebből a méltóságnévből származott a Csaba személynevünk is, minden jel szerint a 7. században élt ogur-türk fejedelemfi, Kuber tisztségéből, melyet a pannóniai avaroknál betöltött egy ideig, s aki egy Atilautód volt.93 Ő volt az a „Csaba királyfi”, akire Kézai az egész hun-történetet építette, az ő emléke maradt fenn a székelyeknél, akik vele és/vagy más „hun” csoportokkal jöhettek a Kárpát-medencébe, majd a Görögországba távozása után visszavárták.94"

 

Tabari történeti művének egyes népnevei

Z.Tóth Csaba

Előzmény: tol (188114)