advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.01.16 0 0 385283

Még jó, hogy te ehhez is jobban értesz a virológusoknál...

Többféle hatásmechanizmusú vakcina létezik, és és elvileg létezik olyan hatásmechanizmus, amely a vírus bizonyos mutációi esetén valóban jóformán hatástalanná válhat. Viszont - pont a koronavírus-félék (náthavírusok...) nagy mutációs hajlama miatt nem ilyen vakcinákat fejlesztenek - mindegyik többféle receptorra hat, és a vírus mutációja ugyan statisztikailag kimutathatóan valóban változtathatja a hatásosságukat (paradox módon akár növelheti is !!), de nem fognak hatástalanná válni.

Egyébként meg semmilyen vakcina sem lesz/lehet 100%-os hatásfokú (ahogy semmilyen vírus sem lesz/lehet 100%-os mortalitású sem) - de a jelenlegi vakcinák a népesség kellő arányú végigoltottsága mellett ezt a járványt fel fogják számolni. Akármit is károgjon az iskolázatlan nappali portásunk...

 

Az más kérdés, hogy hosszú út még (év vége??), mire végigoltják a fél világot, a vakcinák mindegyike legalább két, 2-3 hét eltéréssel beadott oltást igényel, és utána újabb 2-3-5 hét, mire a teljes védettség kialakul, van, ami harmadik dózist is igényel, nem kis probléma ezt végigcsinálni, de akármennyire reménykedsz is abban, hogy "ebbe végre beledöglik a szemét emberiség" - nem fog összejönni... Tartok tőle, hogy gazdasági-idegenforgalmi szempontból ennek a nyárnak is vége lesz még, és például a Tokiói olimpia a II.világháborúshoz hasonlóan elmarad/kimarad - de szerintem a következő karácsonyra ez a járvány már nem lesz velünk.

 

Mellesleg elkezdhetsz azon fantáziálni, hogy nem baj, de akkor jön majd a következő, és az végre tutira kiirtja a kapitalista emberiséget, és csak a rendes kommunisták maradnak életben - de a valóságban rengeteg tapasztalatot-tanulságot hoz a mostani felfordulás, most tanuljuk meg/újra, hogy kell kezelni egy esetleges újabb világjárvány társadalmi és gazdasági következményeit - és a következőt (ha lesz) töredék problémával fogjuk tudni lekezelni.

 

Feltűnő, mennyire nem veszed észre, hogy a 2008-as válságot követő több éves huzavonában kitalált gazdaságélénkítő-mentő mechanizmusokat most milyen jól és mennyire gyorsan tudta mindenki alkalmazni - ennek köszönhetően annak ellenére nem csuklott össze a világgazdaság, hogy valójában a most tavaszi összeesés volt az emberiség történetében békeidőben átélt valaha látott legnagyobb kollapszus, a rettenetes következményekkel járó, végül világháborúban kulmináló 29-es válság fasorban nem volt hozzá képest.

Előzmény: zöldkomcsi: (385275)