"Vasutas esztergapad, csak erős idegzetűeknek"
Igen a mi, mai, elkényeztetett szemünknek talán sokkoló lehet, de ez a nincstelenség idején készült, most meg az unokának csak útban van! Valószínű az örökös se ezzel, se egy gyári paddal nem tudna kezdeni semmit!
Én láttam ilyen gépet! 6 általánost végzett parasztbácsi készítette. Ilyen gépen, Pannónia motor+UAZ hidak+a szokásos, amihez éppen hozzá lehetett férni, készített traktort magának és nagyon sok gépet! Tőle "loptam" a nagyteljesítményű kukorica morzsoló és a házi gyártású fejőgép ötletét! Az egész falú esztergályos munkáját "megoldotta"! Még nem is láttunk Magyarországon elektromos láncfűrészt, ő barkácsolt magának Niagara (szénkefés) hidrofol motorból! Csodákat tett a kis öreg! Istenem, ha ő tanulhatott volna!
Elnézést Jalpar nem akarlak téged megbántani! Ezt a pár mondatot nem is neked szántam igazán, hanem csak tisztelegni szeretnék a régi öreg "szakik" emlékének! Isten nyugosztalja őket! Egyre jobban hiányoznak a mai világunkból! Múltkor azon háborgott egy tanuló, hogy minek megtanulni reszelni, a mai világban?! Nálam a mai napig előkerül a reszelő!