RnD Creative Commons License 2021.01.13 -3 6 817

MTK—Békéscsaba: 35-28 (18-16)

 

 

A mérkőzés legelején Zácsik Szandra középen kilenc méteren kicsit tétován próbált felvenni egy mélyen érkezett passzt, ezt látva Kukely Anna kirobbant a védők közül, megszerezte a labdát, indult vele és gólt lőtt. Utána ugyancsak ő egy Dakosnak középre szánt átadásba tudott beleütni, ebből is a vendégek indultak, Kukely Anna megjátszotta a jobbszélt, Andróczki Flóra betalált. A következő békéscsabai támadásnál Kukely Anna megtámadta a falat középen, hét méteren faultból váratlanul kipasszolt balszélre ahonnét testvére, Kukely Klára ziccerben vetődhetett be…újabb gól. Majd Zácsik Szandra ismét sikertelenül próbálta asszisztolni középen Dakost, Kukely Anna megint el tudta ütni a labdát, Kukely Klárát indították jobboldalon és ha a visszarohanó Zácsik nyolc méteren nem lökte volna fel őt ziccerben  - amire a jv-k elfelejtettek befújni bármit is… - könnyen lehet h öt perc alatt négyszer betalál a vendég csapat, és mind a négyet Kukely Annának köszönheti. Így azonban maradt a 3-1 a 6. percben.

 

Az MTK persze hamar összeszedte magát, Marincsák Niki több klassz gólt is lőtt hasonlóan gyors akciókból és figyeltek arra is h a támadások előkészítésénél ne jöjjenek túl közel, és ne adják el a labdákat. Így a vendégek felállt fal ellen kellett h próbálkozzanak és középen egy ideig csak Kukely Annára számíthattak (aki felkanyarodás után nyolc méterről befordulásból/felugrásból klassz gólokat tud lőni) illetve a tizenhat éves irányítóra, Bucsi Lilire, (aki középről tíz méterről átlövésből és egyszer nyolc méterről befordulásból megmutatta h ő is tudja azt amit Kukely Anna). De kellett még valaki, ezért negyedóra után pályára került a vendégek legmagasabb játékosa, a horvát balátlövő, Petika Tena. Ő amilyen  gólerős, olyan lassú – talán így lehetne egy mondatban összefoglalni a képességeit. Most is lőtt négy nem akármilyen gólt, többségét jó messziről, de negyedóra alatt kétszer eladta a labdát, volt egy lépéshibája és általában véve is bizonytalannak tűnt összjátékban.

 

Így az MTK lassan de biztosan növelhette az előnyét, nyolc perccel a félidő vége előtt már négy gólra (14-10 23. perc), de néhány támadásban elkövetett hiba pillanatok alatt visszahozta a meccsbe a Békéscsabát. Szekerczés egyik lövését a kapus védte, a másik a kapu mellett landolt és utána nem sokkal az oldalvonalon túlra passzolta a labdát. Pál Tamarára befújtak egy belemenést és Bucsi Lili is elhalászta Gerháth Fanni passzát gyors labdafelhozatal közben tizenöt méteren. Öt támadás hiúsult így meg alig négy perc alatt, nem csoda hogy az ellenfél fel tudott jönni 14-10>15-14-re a 28. percben. Utána emberhátrányba kerültek – Pál Tamarát próbálták megállítani, vagy inkább földre vinni tíz méteren – így végül az MTK jött ki a végjátékból jobban (18-16 a félidő).

 

A szünet után beállt jobbszélre Azari Fruzsina, aki aztán hat perc alatt négy gólt lőtt (hármat indításból, egyet jobbszélről). A Békéscsaba viszont majdnem hét percig nem talált be, egymás után jöttek a sikertelen akciók elöl: vagy a beállósnak nem sikerült bepasszolni a labdát, vagy szélről maradtak ki helyzetek, és kellett egy időkérés h rendezzék a sorokat. De akkor már nyolc gól volt az MTK előnye és innét már nem lehetett visszajönni (24-16 37. perc). Szó se róla, a vendégek nem adták fel, küzdöttek derekasan  és a hét-nyolc gól különbséget a meccs végéig tartani tudták, de mindenki tudta hogy ezzel az érdemi kérdések eldőltek. Az MTK-ban ma is nagyon jó formában játszott Pelczéder Orsi (6/7), Dakos Noémi (5/5) és Marincsák Niki (6/7). Zácsik Szandra öt próbálkozásából az első félidőben egy gól lett csak, két lövését a kapus védte, az egyik fölé ment jócskán, egy másik meg hat méterről abszolút ziccerből a kapufa belső éléről jött ki. Ehhez az egy gólhoz a szünet után hozzátett még egyet, de ma nem ment neki a játék, elég hamar le is hozta őt Vova (kétszer tizenöt percet kapott nagyjából).

 

Pál Tami egy külön történet: az első negyven percben egy akciógólt lőtt, utána egy perc alatt kettőt (az egyiket felkanyarodás után tizenkét méterről villámgyorsan befutva középre, a másikat meg beállóból, Zácsik asszisztjából). Ezután láttunk tőle egy lövést jobboldalról, ezt a kapus védte (jobbkettőből nyolc méterről, talpról, jobb kézzel ez eleve meredek ötletnek tűnt….), majd jött egy kapufára lőtt hetes és egy passz jobbszélre, amit a szélső nem tudott elkapni.

 

Három nem sikerült akció egymás után Taminál nagyon ritka, és ő is érezhette hogy ez így nincs rendjén. Ezért a következő támadásnál nem sokat tétovázott, jobbkettőből berohant hét méterre középre, három védő közé a darálóba, Kukely Annát egy lövőcsellel elküldte jobbra, aki ezt nem hagyta annyiban, megragadta Tami mezét és hátulról földre lökte, a hatos előtt. A jv-k nem fújtak semmit, még szabaddobást sem (…..)  [Azért sokat elmond Pál Tamara dinamikájáról h itt a darálóban három védő közül kettő mozdulni sem nagyon tudott rá, csak Kukely Anna…]

 

De ezzel nem volt vége. Az utolsó békéscsabai támadásnál még arcon is lőtték, vagyis inkább Tami ért bele szándékosan fejjel egy középről balszélre indított passzba, majd utána az arcához kapott, de amikor látta hogy a labda visszakerült a békéscsabai ballövőhöz,  feledte a fájdalmakat és kirohant rá védekezni. Ekkor megszólalt a meccs végét jelző dudaszó és Taminak újra jutott ideje arra hogy kicsit magához térjen azután h orrba lőtték. Az igazán  motivált kézisek ilyenek: ha a pályán van feladat, akkor a fájdalmakat azonnal elfelejtik…Ezt követően Tami kicsit lehangolt arckifejezéssel ment a győzelmet ünnepelni, azt hiszem elégedetlen volt saját magával, mert ez csak egy átlagosan jó meccse volt, de azért itt is láttunk tőle klassz megoldásokat.

 

A békéscsabai játékosok közül feltétlenül ki kell emelni a tizenhét éves Kukely Annát, aki gólokat lő, a játékot irányítja elöl, hármas védőként kulcsszerepe van a védekezésben és a gyors indításokat is ő szervezi általában. És mindezt ötven percig non-stop, nem fárad el egy kicsit sem, két perccel a meccs vége előtt olyan energiával rohamozza az ellenfél hatosfalát és védekezik hármasban, mintha csak öt perce lenne a pályán. És igazán változatosan és ügyesen játszik.

 

Persze ő már tizenhét, Bucsi Lili aki ma irányítóban játszott még csak tizenhat múlt, nem mintha a játékán ez látszana. Nagyon ügyes passzokat adott a beállónak és szélre is és két klassz gólt ő is lőtt.

 

A balszélső Kukely Klárának ez volt a legjobb meccse a bajnoki évben: eddig összesen öt gólt lőtt, a mai meccsen meg rögtön hatot. Ezek közül többet is a testvérének, Annának köszönhet, aki igazán jól hozta őt helyzetbe nem is egyszer…