Arthur959 Creative Commons License 2021.01.12 0 0 3445

Köszönöm a sok hasznos tanácsot!

 

Nagyon jól jöttek, amelyeket a későbbiek folyamán hasznosítani is fogok. :)

Ezzel a hangszerrel kapcsolatban a döntésem a következő:

Ezt a citerát úgy fogom felújítani, hogy a jellege megmaradjon, és csak a legszükségesebb változtatásokat végezzem rajta.

Azaz cserélem a fogólapot, a hangoló szegeket, és természetesen a húrokat. Valamilyen ragacsos anyag volt rajta, azt denszesszel sikerült lemosnom, már szépen látszik a fa erezete és kb olyan dió színe lett. Majd választok hozzá útmutatásotok alapján valami megfelelőt. A fiacskám ért hozzá, mivel műbútor asztalos, és újít fel régi bútorokat, csak besegít a faternak.

Valaha legénykoromban hobbi szinten én is hobbi asztaloskodtam barátomnál és az édesapjánál, ahol meg kellett tanulnom a meleg enyv előkészítését és felhasználását, bár ez a 70-es évek végén volt, azóta nem használtam, de majd felfrissítjük a memóriát. Aztán meg remélem a gyerök is hozzászól majd egy -két jó tanáccsal, és gyakorolok valami fadarabokon, hogy sikerüljön.

Egyébként lakatos vagyok, keményforrasz pálcám van 1 től 3,25-ig. Van üllőm is egy 20kg-os, meg egy 75-ös, mindkettőnek olyan a felülete, mint a tükör. Természetesen vannak különböző kalapácsaim is, köztük akad több simító is (kerek fejű, négyzetes). Van egy E1N eszterga padom is, tehát a hangolószögek legyártása nem probléma, a szakértelem meg van hozzá, csak az anyagminőséget kell megtudnom.

A jelenlegi szögek, meg ahány annyi féle. :( a legnagyobb furat, az 5,35mm, de van köztük amelyik teljesen normális módon néz ki, de van amelyiknek sokszögű a szára, és van amelyik kúpos. a legkisebb az 4.5 mm átmérőjű.

 

A húrozásánál nem értem, azt hogy a basszushúrok után még volt 3db 0,4mm -es citerahúr felfeszítve még az oldalfej húrok előtt. a dallamhúrok és a oldalfej húrok azok 0,3mm-esek voltak.

Tehát a húrozás az a következő volt: 3+2 dallamhúr, 1+1+1 basszushúr, 3 (ezek azok amit nem tudok), és az oldalfejeken 2+2+2.

Van-e valami elképzelésetek, hogy az a 3 húr mire szolgált és melyik hangra lehetett hangolva?

 

Tehát a kérdések összegezve:

Milyen anyagminőségű legyen a hangolószeg?

Mi lehet ezeknek a fentebb leírt húroknak a szerepe és a hangolása?

 

Üdv: Art!

 

Ps: Vargachris, nagyon pöpecül néz ki a hangszer, biztos jó a hangja is, remélem egyszer majd én is közel kerülök ehhez a szinthez. :)

 

 

Előzmény: citera (3442)