Sics Creative Commons License 1999.09.25 0 0 39
Üdv !

Bocs hogy belerondítok ... kivételesen másik oldalról ismerem a problémát. Azaz olyan cégnél vagyok, aki dobál. Sokat. Igaz, vidéken.

Mi egy dolgot tiszteletben szoktunk tartani: ha valaki kiírja a postaládájára, hogy " Meg nem rendelt reklámkiadványt kérem nem dobjanak be! " ... legalábbis minden terjesztőnknek el szoktam ezt mondani hogy tartsa tiszteletben.

A helyi polgármesteri hivatal lapja, meg a közüzemi szolgáltatók értesítői más tészta - mikor effélét viszünk, akkor abból mindenki kap, ha kér, ha nem kér.

Társasházak... Érdekes kérdés. Elvileg a postatörvény előírja, hogy a postaládákat telekhatárra vagy nem zárható kapu mögé szabad/kellene helyezni. Ezt az újabb építésű társasházak tudják - a régebbiekben viszont majd mindíg előkerül a következő probléma:

Felbukkan valaki, hogy csinál kaputelefont a lakóknak. Lakók megörülnek. OK, kaputelefon elkészül. ( Jó esetben felcsenget - beszél - beenged típusú, rossz esetbe felcsenget-lejön-beenged típusú. )

Igen, csak azzal egyik okos se számolt, hogy a városban csak reklámújságból van 7 db, ehhez még jön INTERSPAR, TESCO, BILLA, PROFI, PENNYMARKET, METRO - nekik meg katalógusuk van. Hogy az időszakos vagy alkalmi kiadványokról ne is szóljak. Ez vagy 20 db csengetés - napi 3. Lehetőleg a földszinti lakónak... vagy bárkinek.

Ezt én is utálom - mikor itthon vagyok. Mondjuk a normálisabb/állandóbb terjesztőhálózatok általában nyomulnak kulcsokért ...

Telenyomott postaláda. Ezt még nem panaszoltátok, pedig ismert probléma. Mondjuk azt még elmondom az embereinknek, hogy ha az előző heti újságunk ott virít, akkor ne passzírozzon be még egyet az adott postaládába ... de ha véletlenül olyan környéken lakik, ahova minden megy ... na neki tele lesz így is, már a hét közepére. Ezért szoktak kitenni egyes társasházak közös/gyűjtő postaládát. Vagy egy polcot, újságtartót stb.

Ez tán a legkulturáltabb megoldás:
- ház kiteszi a közös postaládát vagy ad kulcsot
- belül egy normális hely: polc, újságtartó stb. a reklámanyagoknak.
( Ha nincs ilyen, akkor muszály bepasszírozni a postaládákba,
mert a megrendelők ehhez ragaszkodnak. De ha van ilyen hely,
polc - és nem radiátor, lépcső stb. ! - akkor oda le lehet tenni az
áldást ... ezt már a reklámokat megrendelő cégek is inkább
elfogadják, és a lakók postaládái se telnek meg számukra értéktelen
papírszeméttel. )

Így aki akarja elolvassa, aki nem, az nem, elvileg midnenki kap... és időnként a házmester vagy akár a terjesztő kidobja a fenébe az előző heti cuccost.

Állítólag Ausztriában a terjesztő cégek oldják meg az ilyesmit, de úgy tudom, idehaza még nem tart itt a kultúra... ( Országosan működő ellenőrző cég képviselője legalábbis így mondja. Meg idehaza sehol nem fizetnek annyit szórólap-terjesztésért, hogy abból minden lépcsőházat bepolcozzanak a városban... )

Hopp: keres házak lakóinak meg azt javasolnám, hogy a normál postaládájukra írják rá, hogy CSAK LEVELEK ÉS MEGRNDELT KÜLDEMÉNYEK , és tegyenek ki mellé/alá egy csőpostaládát .. pvc-csövet, lenyakazott kólásflakkont stb., REKLÁM felirattal. Néha ürítsék - hogy hova, az már rajtuk áll.

bye
Sics