JimmyQ Creative Commons License 2021.01.11 -1 3 7443

Jó szándék, káosz és mutyizás

Telex 
2021. január 10.

Kevés alkalom adódott arra, hogy az egészségügyi dolgozók beszélhessenek a kórházakban zajló gyógyításról, az orvosok, ápolók helyzetéről. Most sikerült megszólaltatni egy magyarországi kórház Covid-osztályát vezető orvost, aki félve a retorzióktól, a neve elhallgatását kérte.

Elmondta, hogy kollégáival együtt már nyár végén sem értették, miért nem hozott a kormány komolyabb szigorító intézkedéseket. Szerintük ez a késlekedés okozta, hogy a járvány második hulláma ilyen sok embert betegített meg. A legnehezebb időszakban az ő intézményében 80 százalék felett volt a telítettség, a maximális túlórakeretet kell igénybe venniük. Annyi védőruhájuk nincs, hogy minden beöltözéshez újat vegyenek, de azért megfelelően tudnak védekezni.

Az osztályon eltöltött 24 órás ügyelet nem hasonlítható össze egy másik osztályon végzett 24 órás ügyelettel. Az utóbbi hetekben szerencsére csökkent a nyomás, de úgy vélik, az ünnepek alatti családi és baráti találkozók növelni fogják a megbetegedések számát.

 

Az orvosok között az iszonyatos fáradtság miatt már a jellemző a fásultság a rezignáltság, mert az emberek egy jó része fegyelmezetlen, nem tartják be a járványügyi előírásokat, ezért  fertőződnek meg igen sokan, és kerülnek súlyos állapotban kórházba. Pedig a szövődmények még az amúgy egészséges embereknek is élethosszig tartó problémát okozhatnak.

 

A lélegeztetett beteget csak akkor lehet lekapcsolni a lélegeztetőgépről, ha agyhalottá válik, ennek a szabályozása nem változott. A saját tapasztalataik szerint viszont a megjelent adatok nem fedik a valóságot, a kódolás sokat torzít rajtuk. Úgy véli, hogy sokkal többen halnak meg koronavírus miatt, mint amit a hivatalos statisztikák mutatnak, s valószínűleg elcsúszások is vannak a kormányzati adatközlésben.

 

A betegek hozzátartozói sokszor módosult tudatállapotban vannak, a társadalomban érzékelhető feszültség ezerszeresen csapódik le az egészségügyben. A második hullámban már nem tapasztalható a tavaszi együttérzés és segítőkészség.

 

Az osztályukon dolgozók kb. fele már átesett a fertőzésen. Még a tünetmentesek is kiesnek a munkából 10-12 napra. A nemrég gyógyultak pedig egyelőre nem kaphatnak oltást, a többiek közül jó páran kérték ugyan a vakcinát, de eddig még csak kevesen kapták meg. Ö elment egy oltópontra, ahol kiderült, nincs benne a rendszerben. Majd megkérdezték, hol dolgozik, és a válaszát ellenőrzés nélkül elhitték, és megkapta az oltást is. Lehet itt "mutyizás" is, mert tudomása szerint nem praktizáló orvos is kapott oltást, sőt nem egészségügyis hozzátartozónak is jutott.