ddeff Creative Commons License 2021.01.10 0 0 2462

sziasztok! Ősszel vettem egy ca. 10 éve épült társasházi lakást. Az a problémám, hogy az alsó szomszéd kopogó hangjait nagyon felhallom. Döngő lépések, porszívó, pakolás, szekrény ajtó. Beszéd, TV nem. A felső szomszédomat is hallom biztosan, de "mindenhonnan" jön a hang, nehéz megállapítani (betonban, így gondolom téglában is gyorsabban terjed a hang, szóval nem egyértelmű). De ha felső vagy oldalsó húzza a porszívót a kövön, azt is simán hallom.

Vicces, hogy egyik szomszédom sem tapasztal ilyet max ha fürdenek a szomszédban, azt hallják, de ez relatív, megszokás kérdése is lehet: "Ez egy társasház, ez ilyen"

Úgy érzem minden hang a belső válaszfalakon jön, mint hatalmas hangszórók (2 db, 3 szobát választ el), nem opció, hogy 4 oldalt leszigetelek, mert sokat venne el a helyből, és tuti, hogy 2-3 millió alatt nem lenne meg, kétséges eredménnyel. De jöhet simán a homlokzati szigetelésen is, mert pl. redőny húzást is brutál hallom.

Ez amúgy egy vasbeton pillérvázas szerkezet, terv szerint ügyeltek a válaszfalak mészkőhomokkal töltött téglák a léghangok miatt, amit amúgy el is hiszek, hogy betettek.

Utána olvasva két kivitelezési hibára tippelek:

- alsó szomszédnál úsztatott padló kifolyatva a falig, ami hanghidat képez a fal és padló között. A fal átvezeti a hangot a plafonra (az én padlómra), rétegrend szerint a válaszfalakat a födémre teszik szigetelés nélkül, szóval onnan jön a hang a falamra, ami mint egy hangszóró ontja a hangot.

- az alsó szomszéd válaszfala plafonig falazva teljesen összekötve a plafonnal, ami átviszi a rezgést az én falamra.

Ahogy utána olvastam, erre az épületre kb 51 dB léghang- és testhanggátlásnak kellene teljesülnie. 100%-ig biztos vagyok benne, hogy ha megfelelő lenne a kivitelezés, nem hallanám ennyire át a kopogó hangokat.

 

Tanácstlan vagyok, be akartam méretni szakértővel és perelni az eladót, a szomszéd talán még be is engedné az akusztikust, de elbizonytalanodtam. Az ügyvéd egyelőre azt se tudta megmondani pontosan, hogy az eladót vagy a szomszédot lehet-e perelni "előbb legyen mérés". A konkrét hibára csak tippelni lehet, konkrétat csak bontással lehet mondani (bár szerintem egy úsztatott padló meglétét lehet egy kis lyukfúrással is meg lehet állapítani)


Ha beméretem és van róla egy papírom, hogy hibás, azzal simán lábon lövöm magam, mert ha úgy döntök, hogy elpasszolom és valahogy kiderül, hogy én bizonyíthatóan tudtam a hibáról, az nekem nem jó. Így viszont lehet, hogy el tudnám passzolni a lakást egy kétgyerekes családnak, akik észre se vennék, hogy néha hallják a szomszédot. Vagy jó arc leszek és minden vevőjelöltnek elmondom, hogy hibás, és csökkentett áron adom el, így bukok rajta pár milliót ...az se esne jól.

Valaki hallott már olyan ismerősének a nagynénikjéről, aki sikeresen pert nyert ilyen esetben az eladóval vagy szomszéddal szemben? Eladóval szemben szavatosságra és rejtett hibára lehet hivatkozni.