Korovioff Creative Commons License 1999.09.24 0 0 342
Kedves figyelo,
csupán egy nemzetiséghez, népcsoporthoz való tartozás alapján általánosítani tényleg veszélyes, mégis igazat adok Kilátónak, amikor nagyon is pontosan megfogalmazza: bizonyos magatartásminták a családon és más közösségeken keresztül valóban öröklodnek.
Az ilyenek adják meg egy-egy társadalmi csoport, közösség, népcsoport ünazonosságát. Ebbol következoen önmagában jó, hogy léteznek ilyen magatartásminták, hiszen ezek segítenek megorizni a jó és szép hagyományokat, amelyektol színes a világ és különbözoek az emberek.
Csakhogy - és ebben is igaza van Kilátónak - nem csak a jó minták öröklodnek. Ha akarod vedd ezt általánosításnak, csak akkor egy tapodtat se jutunk elore a probléma megértésében, mert eleve elutasítjuk, hogy léteznek a cigányságra jellemzo problémák.
A cigányság integrációja nem mást jelentene, mint ezeknek a rossz - a társadalom más csoportjai és az egész számára káros - magatartásmintáknak a visszaszorítását. (Az asszimiláció ezzel szemben azt jelentené: a cigányság elveszti önazonosságát - talán megegyezhetünk abban, hogy ez nemcsak káros, de lehetetlen dolog is lenne.)
Ha nem ismered fel, hogy mik azok a negatív magatartásminták, amelyek a cigányokra jellemzoek, nem fogsz tudni mit kezdeni velük. Azt már láttuk, hogy nem megy, ha a cigánygyereket ugyanúgy kezelik egy iskolában, mint egy nemcigányt. Nem azonosak a problémáik.
Én amondó vagyok, hogy nem a diszkrimináció a nagyobb baj, hanem a pozitív diszkrimináció hiánya. A politikusok egyszeruen nem vállalják fel, hogy kijelentsék: nemzeti érdek, hogy egy sokszázezres kisebbség megteremtse értelmiségét, és megkezdje a felzárkózást a többséghez.
Itt persze mindjárt el lehetne kezdeni azon vitatkozni: nincsenek-e ennél sürgosebben megoldandó problémák. Erre itt most nem fogalmaznék meg választ.
Előzmény: figyelő (341)