Eolomea14 Creative Commons License 2021.01.08 0 0 81

Hogy miert valt klasszkussa a 2001... a szinte korlatlan anyagiag foltt rendelkezo Kubrick vitte legtokeletesebbre a "kemeny" fantasztikus filmeket.

 

Nem o volt az elso - a magyar szarmazasu George Pal keszitette volna el ez elso "urodusszaiat" (Conquest of Space), ha az o studioja (Paramount) annyira bokezu lett volna, mint Kubricke (MGM). Es persze ott volt elodje, a zsenialis szovjet Pavel Klusancev, akinek tudomanyos rovidfilmjei (Ut a csillagokba, Hold) nelkul a 2001 sohasem keszult volna el - es ha igen, kozel sem lett volna ennyire nagy szam.

 

Szoval 2001 az elso igazan nagyszabasu, es abszolut realitasra torekvo SF film - ami egyben idegen is a nezonek (mint ahogy egy konyvon ragodo molynak is felfoghatatlan a regeny cselekmenye).

 

Amugy 2001 egyben ki is nyirta a tudomanyra alapozott SF filmmuveszetet - ugyanis ahhoz kepest (foleg, ami a film vegen van) mar barmely bolygok kozotti barangolas antiklimatikus. Mint a cirkuszban: kit erdekel a kettos szalto a negyes szalto utan?! Igy kapott szabad utat a fantasy, akcio es horror: Star Wars, Total Recall, Alien, stb.

 

En csodalom a 2001-et - konyveim vannak rola, es meg a HAL-9000 es SAL-9000 masat is elkeszitettem (ambar - egyelore - nem beszelnek :)

Előzmény: tiroj49135 (77)