bautest Creative Commons License 2021.01.08 0 0 118

Vasbeton lépcsőben kérném a véleményeteket. A cél az lenne, hogy egy stabil lépcső legyen (a fa lépcsőt és az acél lépcsőt emiatt inkább elvetettem a nyikorgás és a rugalmasságuk miatt), de mégis kevésbé legyen monstrum, ne terheljen sok-sok tonnát az alapra/födémre, nomeg helyigényben se legyen túl nagy. Ezekre a legkézenfekvőbb megoldás a vasbeton helyett nyilván a gipszbeton lépcső lenne, pont azok lennének az előnyei, amit én keresek, de mivel saját kivitelezés lesz és nem találtam sehol elérhető és értelmes útmutatót a technológiára, (arra a híg betonlére és arra a kis "pálcikás" vasalására..), nomeg a gipszzsaluzatot sem lehet minden sarkon beszerezni, így marad a jól bevált hagyományos vasbeton.

 

A vasbeton lépcsők túlnyomó többségénél az egész lépcsővonal vasalva és betonozva van, de láttam néhány olyan megoldást, ahol gyakorlatilag csak egy gerenda fut végig a lépcső középvonalán, ami nyilván combos és erre csak rá vannak ültetve a lépcsőfokok, mint 6-8 cm-es betonlemezek.

 

Ha jól sikerül a zsaluzás, akkor esztétikailag is jobb lenne, mint a hagyományos lépcsőkép, de a legfőbb érv, hogy számításaim szerint kb fele annyi beton kell hozzá, így a súlya is kb fele lehet majd.

Amennyiben így van, ahogy gondolom, akkor miért nincs ez a módozat jobban elterjedve?

Előzmény: dollerakos (117)