Eolomea14 Creative Commons License 2021.01.08 0 0 79

A 2001-et - a szovjet Solaris-szal egyetmben - nem ugy kell nezni, mint barmely mas filmet. Ez a ket film - amely egymas szoges ellentete, ugyanakkor egymassal kozeli rokonsagban is all - kimagaslo alkotas. Mestermuvek.

 

Lehetoleg egyedul, zavartalanul lehet csak elvezni - es inkabb erezni, mint erteni* - ezeket a filmeket. * Arthur C. Clarke (tars-forgatokonyviroja) mondotta volt: "Ha a film ertheto, mi [o es a film rendezoje] felsultunk."

 

2001 egyaltalan nem unalmas - csak megfelelo [kepzetes] szogbol kell nezni. Azonban ajanlanam, hogy az elso, kozel feloras reszt ugord at, mivel ez elvesztette az ertelmet. Indoklasom a kovetkezo:

 

Kubrick menet kozben megvaltoztatta a filmet; az uros resz legelejen lathato, a Fold korul keringo urjarmuvek ugyanis eredetileg nulkearis raketa-hordozok voltak. A Foldon eppen [megint] haborura keszultek. A majom altal feldobott csont, ami a hires vagassal egy urhajoba megy at, azt volt hivatott izenni, hogy: az ember semmit sem fejlodott a tortenelem soran, ugyanugy oldokol, csak a fegyver mas - az osembernek csont, a ma emberenek urraketa.

 

Nos, Kubrick vegul is kihagyta ezt a vonalat, igy a mai korban [ami meg mindig a jovo] feltuno urhajok mar nem veszelyt rejtenek, hanem bekesen szallitgatjak az emberkeket. Igy a csont kontra urfegyver teljesen ertelmet vesztette - az egesz [valoban vontatott] majmos/osemberes jelenetetet teljesen feleslegesse teve. Ami udvos, mert elegge furcsa, hogy egy fejlett civilizacio legfobb dolga az lenne, hogy megtanitsa az ember elodjet olni.

 

 

 

 

Előzmény: tiroj49135 (77)