RnD Creative Commons License 2021.01.05 -5 8 752

SZKKA-MTK: 32-35 (14-18)

 

 

A Szombathely meglepetésre nem Bandelier-vel és Agbabával, hanem Horváth Petrával és Virág Nonóval kezdett a két átlövő poszton, az első félidőben Bandelier alig kapott néhány percet, Agbaba meg egyet sem. Irányítóban Pődör Beki, beállóban Gorilszka volt a kezdősorban, utóbbit elég hamar felváltotta Mayer Szabina (úgy tűnt h a Szombathely ezen a meccsen a magyar játékosainak akart lehetőséget adni – ők ősszel némileg háttérbe szorultak - kivéve persze Tomasevicet a kapuban, akinek Csapó Kincső Siófokra távozásával nincs is NBI-es szintű cseréje).

 

Ez a felállás a hazaiak támadójátékát eleve meghatározta: Horváth Petrától átlövésekre lehetett számítani, ezen kívül szóba jöhettek még húzások a jobbszélre, beállós passzok Gorilszkának illetve Pődör Bekitől lövések talpról vagy egy-egyezés után betörésekből. Az MTK láthatóan leginkább Gorilszkától tartott, rá külön készültek és az első félidőben nem is tudott sokszor helyzetbe kerülni (ez utóbb a győzelem szempontjából kulcsfontosságúnak bizonyult), mezőnyből két gólt lőtt csak harminc perc alatt (abból is az egyiket rendezetlen védelemnél).

 

Az MTK támadójátékában az elején egyértelműen a gyors labdafelhozatal és a még gyorsabb középkezdések domináltak: az első hat vendéggólból négy, az első tizenegyből nyolc ilyen norvég stílusú akcióból jött létre. Marincsák Niki kétszer volt így eredményes, a harmadikat Zácsik, a negyediket Dakos lőtte (ő indításból),  és lehetett volna még egy, ha Azari nem hagyja ki a ziccert jobbszélről. Tíz perc után  beállt Pál Tami és alig öt perc alatt háromszor betalált, kétszer ő is ilyen gyors akcióból, ezen kívül a két balszélső, Pelczéder Orsi és Sallai Niki is lőtt egy-egy indulásgólt (11-9 18. perc).

 

Valamit tenni kellett, a  Szombathely időt kért és átalakította a visszarendeződését: ezután a félidő végéig Virág Nonó feladata lett megzavarni az MTK gyors támadásait, ami többször sikerült is. De hamar kiderült h felállt fal ellen is jobbak a vendégek: Zácsik először a kilépő védő fölött átívelt pontos passzal hozta helyzetbe Dakost, majd utána átlövésből is betalált (11-13), Pál Tamara hetesből és mezőnyből is eredményes volt (12-16), Sallai Nikinek a jobbszélről egészen balkettőig befutó másik szélső, Juhász Eszter adott egy gólpasszt, aki aztán nem sokkal később felkanyarodásból jobboldalon talált be, két védő között úgy hogy a labdáért már a hatos fölött kellett visszanyúlnia hátra h azt megszerezze (13-18). Ezekre a gólokra a hazaiak nem tudtak válaszolni: Varga Niki és Gorilszka ziccerét védte Győri Barbi, Pődör Beki meg fél percen belül kétszer is eladta a labdát. Beki szeptemberben az MTK elleni mérkőzés hőse volt, most már persze külön készültek rá, gólt az első félidőben nem is tudott lőni – a szünet után is csak kettőt – de így is láttunk tőle szuper asszisztokat és hetest is kiharcolt az első játékrészben. Ennek ellenére jót tett volna irányítóban egy csere, de úgy tűnik nincs, ezért szinte végig pályán maradt és a félidő végére jól láthatóan elfáradt.

 

A szünet után beállt ballövőbe Bandelier, aki aztán átvette Pődör Beki szerepét, nemcsak gólokat lőtt, hanem egyre-másra hozta helyzetbe a vonalon Gorilszkát, Mayer Szabinát és egyszer balszélen Wald Kírát is. Az 56. percig a hazaiak 14-szer találtak be, ebből 11-et Bandelier-nek köszönhettek, vagy a gólt vagy az asszisztot (14-18>28-35). De ez is csak ahhoz volt elég hogy megmaradjon és ne növekedjen a két csapat közötti 4-5 gólos különbség.  Az MTK elöl a belső posztokon három nagyon jó formában játszó támadó játékost tudott pályára küldeni (Marincsák Nikit, Zácsik Szandrát és Pál Tamarát, őt a mérkőzés utolsó húsz percében jobbkettőbe cserélték be, a ma nem túl sok szerepet kapó Szekerczés helyett). Beállóban Dakos, a széleken Pelczéder, Sallai Niki és Juhász Eszter is remek formában voltak.

 

Így a vendégcsapat többgólos előnye gond nélkül megmaradt, és az utolsó tíz percben tovább nőtt. Két és fél perccel a vége előtt Pál Tami egy szuper passzal megjátszotta a vonalon Sári Barbarát, de a hetest utána Sári kihagyta. A hátralévő időben aztán már semmi nem sikerült az MTK-nak – az álmoskönyvek szerint sem jó ugyanazzal a játékossal lövetni a büntetőt mint aki kiharcolta, de Sári Barbi annyira csak perceket kapott eddig a szezonban h valahol Vovát is meg lehet érteni. A sikertelen hetes után összeomlott a kék-fehérek játéka, a hazaiak egy perc alatt három gólt is lőttek és így legalább a végeredményt sikerült elfogadhatóbbá tenni, ha mást nem is (29-35>32-35). A szombathelyi vereség oka az ellenfél magabiztos játéka mellett az első félidő végén támadásban beállt rövidzárlat volt, ha Bandelier-t már akkor becserélik és korábban át tudja venni Pődör Beki szerepét, könnyen lehet h nem tud elmenni a vendégcsapat négy-öt góllal (és ezen a meccsen igazából ez volt a siker kulcsa, mert a gyors akciók ellenére a hazaiak a mérkőzés többi részében még úgy is pariban tudtak maradni, hogy amúgy jóval kisebb dinamikával vezették a támadásaikat).

 

Persze így sem lett volna könnyű feladatuk: az MTK-ban külön öröm volt látni Zácsik Szandra magabiztos és nagyon ötletes játékát (többször védekezésben is) Bár az első támadást elrontotta – a Dakosnak szánt bepassz nem sikerült - és az első átlövését is védte 6-6-nál Tomasevic, ennek ellenére az önbizalma megmaradt, bátran próbálkozott mindenfélével, öt gólt lőtt és adott nagyon jó asszisztokat is. Még egy váratlan kiállítás sem vette el a kedvét: a huszadik perc környékén történt h nyolc méterről éppen felugrásból lőtt kapura és Horváth Petra hátulról a mezénél fogva lerántotta. Zácsik a hátára esett, a játékvezetők nem fújtak semmit, majd kisvártatva kiállították. Szombathelyi játékosok akkor már nem voltak a közelben sem, így csak arra lehet gondolni hogy Szani szóvá tette azt h nem volt játékvezetői reakció erre az egyértelmű faultra. De ezt is csendben tette, mert a nézőtérről még csak azt sem lehetett látni h odaszólna az alapvonali bírónak. Ennek ellenére kiállították. De már van olyan magabiztos h ez sem érdekelte:)