cspeter80 Creative Commons License 2021.01.04 0 0 92544

Sziasztok! Elnézést, kicsit hosszú leszek. Olvasgattam egy csomót a fórumban (beleértve a prohardveres fórumot is. Ott is felteszem majd a kérdéseimet), de azért lenne néhány kérdésem, előre is köszönöm szépen a hozzáértők válaszait!
2 db. klímát szeretnék, szintenként 1-1 db-ot. Mindkét szintre 1-1 db-ot. Alsó szint: 85 m2, felső 65 m2. Viszonylag jó a szigetelés, egy évre a teljes házra a hagyományos! gázkazános fűtés ~900 m3. Napelemem rendszert tervezek felszereltetni, nagyobb kapacitásút, hogy a villanyszámla mellett majd a 2-3 év múlva vásárlandó elektromos autó töltését is fedezni tudja. Addig viszont elhasználnám a fölös áramtermelést klímás fűtéssel. Ha nagyon hideg van, akkor a gázkazánnal rá tudok majd segíteni a fűtésre. Hűteni csak a legmelegebb ~20 napban tervezünk velük. A klímánkénti árnak max. 400 ezret szeretnék. Ennek fényében mit ajánlotok? A felsorolt 3 típuson kívül is ajánlhattok mást, ha belefér a 400 ezres limitbe.
1. Alsókategóriás japán: Fujitsu ASYG14LMCE / AOYG14LMCE Oldalfali Split klíma 395ezerért. Előnye gondolom, hogy japán, de az 5kW-os teljesítmény mellett gondolom nem keveset kellene járnia a gázkazánnak is. + hátrány, hogy az SCOP csak 4, ezért GEO tarifa nem lehet vele. + ez a legdrágább.
2. Gree Amber Royal GWH18YE-S6DBA1B 5,3kW 350ezer. Ezzel mehetne a GEO tarifa.
3. Polar 7 kW SIEH0070SDX SO1H0070SDX. Gondolom, hogy ehhez a legolcsóbb az alkatrész, mert kínai-magyar ha jól olvastam: Gree alkatrészek - Columbus Kft. összeszerelés). Ezzel is mehetne a GEO tarifa, aminek akkor lesz jelentősége, amikor kb. 3 év múlva már meglesz az elektromos autó, ami elfogyasztja a napelemes termelést. Onnantól kezdve csak keveset lesznek fűtésre használva a klímák, mert az addigra beszerelt kondenzációs kazánnal fogunk fűteni. Tehát a nyári kedvező áramáras hűtés miatt lenne jobb a GEO tarifa.
A Gree-ben, Polarban jó a beépített wifi is, de olvastam gyenge leszabályozási képességeikről (bár ez az én nagy fűtendő m2 miatt gondolom nem valós hátrány) és a zajosságukról. De nem tudom, hogy a nagy kifűtendő terület miatt mi a jobb: A Polar, ami 7kW, tehát nem kellene anyira csúcsra járatni. Vagy a Fujitsu, ami sokat járna csúcson. Melyik a jobb fogyasztás és meghibásodási kockázat okán? Egy ilyen legalsó kategóriás japán, mint ez a Fujitsu jobb egyáltalán, mint egy komolyabb Gree, vagy Polar, amiket írtam?