Üdv mindenkinek
Az elmult napokban végigolvastam a topicot, és nagyon érdekesnek találtam. Rengeteget megtudtam a különféle harcmüvészeti stílusokról. Én magam is lassan két éve aktívan müvelem a témát, ekkor kezdtem el a lentebb már említett Taoista Taichival foglalkozni. Azóta olyan élményeket szereztem benne, hogy egyre nagyobb lelkesedéssel, és szorgalommal gyakorlok. Az, hogy taoista, csak a stilus neve, nem kell különösebb vallási tartalomra következtetni belöle. A lényege az, hogy kihagyták belöle a harci alkalmazások gyakorlását, és felerosítették a taichi egészségre gyakorolt elonyös hatását.
Már hallom is a kérdést: Akkor mi ebben a harcmüvészet?
Hát, ha a harcmüvészetet úgy értjük, hogy önmagunk legyözése, akkor nagyon is az. Erröl most itt nem szeretnék ennyit beszélni, ha valakit bövebben érdekel a Taoista Taichi és a magyarországi taichi helyzet, akkor jelezze, és szivesen irok róla.
Egyébként a konkrétabb harci alkalmazások engem is érdekelnek, és mivel ezt nem találtam meg a taoista taichiban, kb egy éve elkezdtem iaido-zni és jodo-zni. (Ez a kettö gyakran együttjár. Tudja valaki, hogy miért?)
Szóval nekem csak kétéves múltam van, pedig már 28 éves vagyok, és bámulattal vegyes tisztelettel olvasom, hogy mások már több mint tíz éve foglalkoznak valamilyen stílussal. Így talán meg tudjátok nekem válaszolni azt a kérdést, hogy MIÉRT CSINÁLJÁTOK? Ez az amit, én is gyakran megkérdezek magamtól, és amit eddig olvastam a topicban, az nem adott rá választ. Ugy láttam a következö okokból foglalkozik valaki harcmüvészetekkel:
1. Önmagam testi-lelki fejlesztése, egy tökéletesebb állapot elérése, harmónia a világgal, stb.
Erre vannak más módszerek, amikor nem kell megütnünk embertársainkat és nem kell szétvernünk az izületeinket. Például a jóga. És mi a végcél? A nirvánába jutás (buddhizmus), vagy a halhatatlanság (taoizmus), vagy a megvilágosodás (zen buddhizmus)? Ekkor elég meditálni.
2. Meg akarom védeni magam az utcán.
Erre sokkal jobb és legálisabb módszerek vannak, amik ráadásul teljesen illeszkednek a mi európai keresztény, ateista világnézetünkbe. Beiratkozol egy lövészklubba, és leteszed a fegyverismereti vizsgát maroklöfegyverre. Ezután kérhetsz és kaphatsz engedélyt a rendörségtöl önvédelmi gázpisztoly tartására. Ennek rengeteg elönye van. Pár hónap alatt meg lehet vele tanulni hatásosan bánni, nem kell rászánni egy életet, nem kell izzasztó edzésekre járni. Ha az utcán elkezdesz vele lövöldözni, tuti, hogy a támadok megijednek, nem kell attól félned, hogy súlyosan megsebesitesz valakit, és még a rendörség is kijön, hogy megvédjen. Gáz csak akkor van, ha az ellenfél egy éles pisztolyt ránt elo.
3. Szeretnék a pusztakezes harcosok táborába tartozni, és minél több ellenfél legyözésével bebizonyitani, hogy én és a stilusom vagyunk a legjobbak.
Ezek voltak a pár száz évvel ezelott élt kinai és japán harcmüveszek motivácioi, ezért hoztak létre egyre ujabb és effektivebb stilusokat. De akkor miért foglalkoztok küzdösportokkal (judo, karate, teakwondo), vagy kiherélt szamuráj harcmüvészettel (kendo, aikido, jujitsu). A cél az, hogy minél jobb harcosok legyünk, tehát éljen a brazil kempo és a thai box.
4. A gyakorlás kedvéért gyakorlok, ez az utam.
Miért ez az utad? Ki jelölte ki neked? Régen egy harcos fiából lett harcos, az ács fiából ács, a földmüves fiából földmüves. Ez volt az ö útjuk, amin végigmehettek.
Ezek lennének az észrevételeim, és kiváncsian várom a véleményeket. Nem volt szándékom senkit megbántani.
Cyd
Sajnos ki kell ábrándítsalak. A haladó edzéseken sem fog senki beszélni az energia áramoltatásról, legfeljebb annyit, hogy ha valahol feszes, merev vagy ott nem tud áramolni a csi. 5-10 év kemény gyakorlás nélkül, nincs is értelme ennek nekikezdeni, és magyarországon nincs olyan instruktor a taoista taichiban, aki ilyet megtapasztalt volna és tanitani tudna. Kanadában azért vannak.
Üdvözlet
Cibetmacska