crondore Creative Commons License 2021.01.02 -2 2 181827

Tapasztalataim a DB1 -el, úgy hogy egy pideletlen opvzett gaggia coffee deluxe-ot(továbbiakban GCD) váltott, számomra ez az összehasonlítási alap. Ehhez mérem, hasonlítom mert ezt ismerem. Saját szubjetiv vélemény/tapasztalat következik.

 

- OPV-t be kell állítani valóban mert alapból 16+ on tolja(szimplákat iszom többnyire, alapból szimpla főzésre számomra alkalmatlan volt, átköpte a vizet a kvn és minden úgy szőkült 12 g-ig kvig mint a huzat, ims,avx prox, expolygon ims clone szimpla szűrőkkel tesztelve), és igen rugó vágással érhető el a 9 bar környéke, viszont rendkívül könnyen szerelhető és állítható, GCD ebben is az alap túlnyomás szelep csak rugó vágással állitható, inkább vettem bele egy opv-t. Számomra nehezebb volt beállítani/beszerelni az opvt a gaggiába - bár nehéznek ezt sem mondanám.

 

- Hőhiány - először én is csak néztem miért nem melegszik a kar, aztán a 10mp-es víz átengedés a karon ezt a problémát megoldotta(az automata kvfőző gombot használom erre...😀), pohár melegítésre eddig is ezt használtam a GCDn. Vízátengedés után a kar hőjével semmi gond. Sajnos a gép 20 perc múltán kikapcsol, viszont olyan 30 perc szükséges ahhoz, hogy 30 mp -ig csapolható legyen a kifolyó víz hőmérséklet esésése nélkül. Ezeket a karon kilépő víz hőmérsékletének mérése alapján mondom, ahol a kilépő víz hőmérséklet változását figyeltem. 1 bekapcsolási ciklus alatt a mért hőingadozás max 3 fok volt, 2 egymás utáni bekapcsolási ciklus után ez 0 fok, a GCD is olyan 30 perc után válik hőstabillá. A thermoblok feletti rész nem viccel simán felmelegit bármilyen csészét, üveg poharat, kezem nem állja 15 perc után.

 

 - Senki nem beszél róla de a DB1 -en szétszedés nélkül, állítható a vízhozam ami maxban 225 ml tud 30mp alatt konzekvensen. Ez 0-ig állítható/csökkenthető. Az előáztatás ideje nem állítható, de ezen keresztül befolyásolható a mértéke. Persze az egész kvfőzésre és annak minőségére/fizikájára hatással van vagyis lehet - azonban nagy változásokat lehet elérni vele - még egy paraméter, ami gondot okozhat(okozott is....😁), ha nincs teljesen képben az ember.

 

- Ahogy fentebb írtam a DB1 tud előáztatást a GCD nem, jelen pillanatban sötétebb vonalon számomra jobb/finomabb és krémesebb(nekem számít!!) kv tudok készíteni a DB1 -el és ezt többek között az előáztatásnak tudom be. Az igazság része, hogy idáig eljutottam kellett egy opv/vízhozam beállítás, 3-4hét és több liter elpacsált kv(mindent elmond a hozzá értésemről 😆). Most tanulok sok mindent még a géppel kapcsolatban de ezt majd alább.

 

- DB1 konstrukciós hiba szerintem a cseptálca mérete, a GCDjében fürödni lehet...😀 A másik probléma, hogy a DB1 olyan erővel dobja el a vizet, hogy még az üres tálcából is kicsapódik. Ezt mondjuk a vízelvezetőbe ideiglenesen kivehető módon felhelyezett szivacsdarabbal orvosoltam egyelőre míg nem találok ki valami végleges csillapító megoldást. A méret azért is problémás mer a vízhozam szabályozás miatt és a nyomás eldobása esetén is pl vakszűrőzéskor aránylag sok víz jön le... Azon gondolkozom, hogy tudnám a tálcából kivezetni a vizet, hely volna neki, de csak valami szép megoldás jöhet szóba semmi kókány...

 

-Egyébb tapasztalatok: a DB1 sokkal érzékenyebb mind a kv őrlés minőségére, mind a használt szűrőre(most egy ims szimplával úgy tűnik beállt, egyelőre nem próbálkozom mással, majd ha meguntam a mostani sikerélményt - 3-4 napja sikerül jó kvt főznöm, igaz ezek most nekem qrva jók!!!!). Graef cm702esem van, de már futottam bele a fokozat mentes állítás hiányába... Nem volt lehetettlen belőni, de elég pepecselős volt egy kvnál.

 

- Gőzölés hiányaiba egyelőre én sem futottam bele - viszont én a következő módon használom a gépet: 2szer bekapcsolom, a 2. bekapcsolás után már szinte azonnal használható - az igazsághoz tartozik, hogy én nem tapasztaltam sötétebb vonalon ízben semmi különbséget 10 percnyi bekapcsolás után sem, de bőven lehet az én ízlelési hiányosságom. 2. bekapcsolás után elindítom a gőzt kb 3-5 mpig így kiköpi a vizet, és ha gőzölni szeretnék a kv lefőzése után, már nincs előjáték a gőzzel... maj lefőzöm a kv és gőzőlök ha kell.

 

A DB1 várlása mellett azért döntöttem, mert a GCD -ra 100 körül/felett kellett volna kőltenem munkadíjjal együtt, ha rozsdamentes kazános, pidelt gépet szerettem volna csináltatni belőle és szolgáltatás szinten akkor sem tudta volna azt amit a DB1.

 

Igaz a DB1-el volt munka, ki kell/kellett ismernem, vannak dolgok amikre háklis tud lenni. De jelen pillanatban így beállítva kezdi hozni azt amire vágytam vagy hiányoltam a GCD. Nem tudom más géppel összehasonlítva, milyen eredményeket hozna. Igazából nem is annyira érdekel. Nekem ez így most jó, most(már 😃) hozza amit kell nekem, így nem érzem, hogy bevásároltam volna.

 

Elnézést a hosszú leírásért de, próbáltam összeszedni mindent ami eszembe jutott. Ha valami kérdés van és tudok persze segítek másnak ne rojtosodjon a szája...😀

 

Említett valaki másik fórumot a tapasztalatokról, kérhetném annak az elérhetőségêt - köszönöm!

 

Üdv.

 

cRo