Daeril
2021.01.02
|
|
0 0
83576
|
A hordók dongáinak hidratálását a bennük tárolt bor biztosítja. Amennyiben nincs bennük bor célszerű citromsavas/törzsoldatos vízzel feltölteni (a la Bakó Ambrus).
Ha nagyon száraz a levegő persze a hordók párolgási vesztesége nő. Vicces (egy ausztrál tanulmányban olvastam) de a párolgás az alkohol és víztartalmat eltérően érinti. Mindkettő alkotó a rá vonatkozó parciális gőznyomást szeretné egyensúlyba hozni. Mivel nem alkoholgőzben tároljuk őket az alkohol kipárolgásának sebességére a páratartalom nincs befolyással csak a légcsere sebessége. A víz párolgására viszont van befolyása a páratartalomnak. Így egy száraz levegőjű pincében a hordók alkohol tartalma tárolás során nőhet, mivel nagyobb sebességgel párolog a víz. Ellenkezőleg egy nagyon párás pincében az alkoholtartalom csökken, mivel a víznek nincs oka elpárologni a párával telített légkörbe. |
Előzmény: naivkezdo (83572)
|
|