Elektronikus Creative Commons License 2021.01.01 -1 1 181817

Egyik Lidl-rokona van nekem is, bár nem használom, csak tartalék (automatát jobban kedvelem, nem kell annyit pancsolni):

https://www.youtube.com/watch?v=deyK-0l3Af0

Más forma külsőre, de a bojler ugyanaz, ha jól tudom, meg a kerek hőmérő is, egy cég terméke. Belsőleg nem rossz konstrukció szerintem, mármint a bojler. De a hőkapcsoló egyszerű bimetálos, ami önnön hiszterézise és az alumínium tömeg hőtehetetlensége kombinációjaként rendesen táncoltatja a hőmérsékletet.

Ha jól emlékszem, felfűtéskor 92 °C-on megszakít ugyan, de az izzó fűtőbetét nyilván tovább emeli, mire megáll egy magasabb fokon, kihűlnie pedig jóval 92 °C alá kell, hogy ismét bekapcsoljon a fűtés.

Ezen 10 perc melegítés sem stabilizál, illetve még több sem, de akkor már legalább 15-20 perc legyen, hogy az egész belső rész jól átmelegedjen.

A hőmérő érzékelője a kapilláriscsövön közlekedő, folyadéktáguló eszköz kis tartálya a bojler tetején lévő üregben mér, hővezető pasztával ellátva, illetve ezt nem is árt pótolni, ha kevés lenne.

Az érzékelőt forrásban lévő vízzel hangoltam be pontosan 100 °C-ra, amit a kerek műszeren mechanikusan megoldható (nem volt pontos gyárilag).

Utána jön az, hogy a hőfokot pontosan kitapasztalod, nem hagyatkozol a világító LED-re, ami csak azt jelzi, hogy a fűtés kikapcsolt és állítólag ekkor kellene neked használni (pumpálni). Csakhogy fentiekből következően ez elég tág fogalom.

Viszont van egy olyan trükkje, hogy amikor hűlés közben rányomsz a gőzgombra, az bekapcsolja a fűtést, értelemszerűen. Tehát így manuálisan is rá tudsz szabályozni, érzéssel. Közben figyeled  műszert és idővel rá lehet jönni, hogyan jó, vagy legalább optimális.

Nyilvánvaló, magamra nézve gáz és szégyenletes, nem csináltam meg PID-szabályzottra, de úgysem használnám ki, mert időközben rászoktam az automatára. Abban meg gyárilag processzor szabályozza a hőfokot.

Szűrőt tekintve neked ilyet adtak hozzá?


Ennek van egy habosító része, ha kitekered a három csavart, meglátod. Tisztításhoz amúgy sem árt néha szétszedni. Viszont forgalmazzák másik fajta szűrővel is, aminek csak fém az alja.