BZoltan Creative Commons License 2020.12.27 0 0 83342

Hetente cirka 2 gyüjtőkonténert simán megtöltene a hegy, vagy akár többet is, ha a környékbeli türhők megszagolják a lehetőséget és körberakják rossz mikróval, permetszeres vödörrel, akkumulátorral és döglöttmacskával (mindegyik a valós életből hozott példa). Ezen konkténerek ürítésének éves  költsége úgy 4-6 millió forint. Örülök a sikereidnek ha neked ez filléres költség. Nekünk a Somlón sajnos nem az. Értelem szerűen ha a hegy ner-lovagjai és egyéb milliárdosai összefognának akkor csuklóból meg tudnánk oldani ezt a problémát. De sajnos a Somlón gazdálkodók többségének ez bizony hatalmas költség lenne.

 

A lomtalanításnak amúgy van szépen kidolgozott rendszere. A helyben lakók mindenhol aránylag alacsony éves díjért cserébe használhatják pár köbméter erejéig a közeli hulladéklerakót. A probléma az, hogy a hegyen gazdálkodók 99%-a nem helyben lakó, vagyis még ha fizetnénk sem vihetnénk be a lerakóba a lomot. Így marad az, hogy aki tudja az hazaviszi utánfutóval, de a többség egyszerűen bekúrja az akácosba vagy elássa a szőlőben a hulladékot.. igen, az akkumulátort meg a permetes vödröt is.

 

"Alapbol ezt is el kellene donteni, hogy az legyen-e, akarjak-e a helyiek ebbe az iranyba elvinni az infrastrukturat."

 

A többség nem akar több turistát látni a hegyen. Elsősorban azért mert a turisták nagy része is türhő gyökér seggfej aki a műanyag nedves törlőket amivel az út mellé szarás után kitöri a seggét odakúrja az tájvédelmi körzet közepébe, a pet palackokkal és a sörösdobozokkal együtt. 

 

Nem olyan irányba megy ám a világ, hogy egy 600 hektáros tájvédelmi körzetbe, ahol vár és kilátó van le legyen rakva mondjuk 10 száraz toilet és 50 szemeteskuka amiket egy 3-4 fős brigád napi szinten takarít és ürít. A világ arra megy, hogy a helyi mészároslőrincek pályázatot nyernek turisztikai központ és kerékpáros pihenő építésére a 8-as főút mellet.

 

Szóval a jelen viszonyok között bármilyen fájdalmas is kimondani, jobb ha nem jön több turista, mert csak tönkretennék a Somlót.

Előzmény: altimus (83339)