darusferi Creative Commons License 2020.12.26 0 0 2632

Sziasztok !

A néhány hete felkerült videó , amin Oleg bemutatja az egykori Verhovina gyárat , érdekes és legalább kapunk egy szeletkét a történelemből .  Kollégám és legjobb barátom , Katona Tamás  akinek igaz hogy Komár ja van de akkor is kismotoros , kevéske  Ukrán nyelvtudásával nagyjából !  le forditotta , tul nagy dolgokat nem tudni meg , de a lényege : A gyárbaqn készültek az ismert Verhovina  és Kárpáti kismotorok valamint gyártottak kerékpárokat is .

Egykor  itt négyezer ember dolgozott , a gyártás teljes egészében megszünt  , most más célokra használják .

igy  mindösszesen 14 embernek ad munkát . A filmben ami látható iroda az az igazgató szobája volt , ez mint archivum nagyjából   érintetlenül van hagyva .  lapozgatnak müszaki leirásokat , akkoriban még számitógép hiányában ezekben kerültek rögzítésre egy egy tipusnak a pontos adataik tudnivalóik . Itt közben tesz emlitést az 

(autamataváltós ) változatról is . A végén a garázsoknál láthatunk egyet , amiben vannak a legyártott de már összeszerelésre nem került alkatrészek . Röviden ennyi , egyébként nincs messze Nyíregyháza hoz pontosan 353  Km re taláható .