Lehet, hogy meglep, de a kertvárosban élők többet lobbiznak azért, hogy az utcán parkolhassanak az autóikkal mint a lakótelepiek, hogy parkolhassanak egyáltalán valahol. Valahogy az a furcsa felfogás terjedt el, hogy közfeladat megoldani az egyének második, harmadik stb autóit is. Igaz, hogy van jogszabályunk is rá, hogy az ingatlanhoz tartozó parkolási igényeket az ingatlanon belül kellene megoldani (és lehetne is, csak a gyep, bokor és kertitörpe jobban mutat az udvarban mint a család autói).
És akkor elértünk a Schönighez is... Ha ekkora gépjárműforgalommal jár az üzleti tevékenységük, akkor nekik kellene gondoskodni a parkolásról és nem a közterületeket, járda és útfelületeket kellene teleparkoltatni. Ami pedig a vendégeket illeti: eszembe nem jutna a járdán megállni azért, mert én cukrászdába megyek. Milyen jogon szivatnék vele másokat? Rendszeresen látom, hogy a cukrászda parkolója üres, közterületen meg tele minden autókkal, csak mert így kényelmesebb.
Ez a Nekem jár/majd a tanács megoldja mentalitás az, ami nem vezet sehova. A tanács meg, mivel szavazatokból él, megy az igények után ahelyett, hogy időnként élne a szabályozói eszközeivel, hogy hosszútávon gondolkodva alakítaná a város életét/szerkezetét. Mert ugye egyirányúsíthatom az utcákat azért, hogy az egyik sávból parkolósávot csináljak (bár ha valaki jobban utánanéz kiderül, hogy semmit sem lehet nyerni vele ezen a téren sem), hogy a lakosok leparkolhassák este a 2.,3., n. autójukat, de ezek az autók ugyanazokat az utakat és csomópontokat fogják használni napközben, amik kapacitása nem nő. A belvárosban, vagy a forgalomvonzó létesítményeknél ugyanúgy nem lesz több parkoló.
Szóval én úgy gondolom, hogy ha van egy üzletem, akkor annak terhei rám tartoznak, nincs jogom másokra terhelni őket. Ha pedig autót veszek, akkor megnézem, hogy elfér-e a telken vagy sem. (Az úszótelkes lakótelepek nyilván más kategória.) Mindkét esetben az én feladatom tisztázni, hogy az ingatlanom alkalmas-e arra, amire használni akarom. Ha nem tudja fogadni a vendégeket/autóimat, akkor vagy másik telekre helyezem át magam, vagy kisebb bizniszt csinálok/kevesebb autót veszek.