cidorka Creative Commons License 2020.12.21 -5 12 8017

Tisztelt Fotósok!

 Kicsit OFF ez a hsz. elnézést! Megosztanék itt néhány tapasztalatom használt fotós adok-veszek témában,okulásként. Természetesen az új-az új,ott van gari,reklamáció stb. Használtan viszont más a helyzet.Jónéhány  adás-vétel okán el tudom mondani,hogy az ember mindig tanul!(Vagy  a saját kárán,vagy a máséból!) Szóval adtam már el 220ezres gépvázat csak  a hirdetésemre és telefonos megkeresésemre ,szóbeli egyezséggel,egy hölgynek aki 2éve vette meg Karácsonyi ajándékba férjének. Ugyanígy én is vettem gépvázat,objektívet,stb.Volt olyan eladó is aki annyira bízott bennem,hogy részletfizetési kedvezményt is adott egy telefonos egyeztetést követően! Ez volt a csúcs,a BIZALOM terén! Nem éltem vissza! Nem küldtem soha vizespalackot,féltéglát a csomagban! Viszont sem ért attrocitás,egész idáig! Történt,hogy nov. elején a nyikony adok-veszekben hirdetett egy "norosz" nick névvel egy nő D300-at 16K expoval 25K-ért. Persze beindultam,és én balga előre utaltam a tutibiztos siker érdekében.Azóta már többen jelezték,hogy ők is "Megvették",tehát jól átverték a fejem! Itt jegyezném meg,hogy ugyanezt a módszert láttam már az M4/3 topikban is! Gyanúsan olcsó alapobi:130K helyett 25ért...

 Tehát lehetőleg ragaszkodjunk a személyes átvételhez,próbához! Vigyünk magunkkal laptopot amivel az elkészült képeket visszanézhetjük, az exposzámot kiolvashatjuk stb!

 Ha az eladó nem ad egyértelmű válaszokat,nem az övé, barátjáé,megbízásból árusít,nem ért hozzá,halandzsázik,hagyjuk a dolgot bármennyire is vonzzó az ajánlat mert könnyen szívás lesz a vége! 

  A személyes átvétel már kissé jobb,de nagyon résen kell lenni akkor is! Ha nem szeretnénk munkára,videózásra használt lestrapált holmit akkor gyanús lehet a 3vagy több akkumulátor,a hiányzó szemkagylógumi, a hevenyészve fölrakott vázsapka/a márkanév átlósan van,nem vízszintesen/,a sorozatfelvételen hagyott módtárcsa,vázon lévő külsérelmi nyomok! Én mindig megnézem az obi levétele után a bajonettgyűrű kopását,DSLR nél a tükörakna,és a szenzor koszosságát karcosságát! Ehhez általában a telefon lámpafunkcióját használom.Sok mindenre elég,de van ,hogy nem.Legutóbb pl: ezzel a "módszerrel"megvetten egy D7200 at,és otthon komolyabb fénnyel átvizsgálva vettem csak észre,hogy a szenzor bizony nem kicsit karcos! Persze azonnal  hívtam az eladót,aki szabadkozott,hogy nem tud semmirő/4éve őaz 1. tulaj!/,különben is ott voltam megnéztem,és mit lehet tudni hazaérve mit piszkáltam bele? Kinyílt a bicska a zsebemben ! Mondhattam én annak a becsületes volt rendőrnek bármit lepattant róla!Szóval itt is megszívtam!

 Ez a tag Természetfotós ! Ez nagyszerű dolog,csak ott van a technikai oldala,ami lehet sokaknak nem tiszta ! A gép és felszerelés kinn van terepen.Légáramlattal repül pollen,apró pihék,szöszök,kvarchomok stb.A gépen szükséges onjektívcserék pedig ilyen környezetben történnek,tehát a szenzor,objektív koszolódása törvényszerű!

 Nagyszerű előnyös üzleteket lehet kötni hasznátlcikk adás-vétel kapcsán,mert általában véve az emberek egyenesek! Kivételek persze mindig vannak,ezek rothasztják az emberekbe vetett hitet mint tette ezt legutóbb velem O_Adam nickkel egy tag! Kerüljétek nagyívben.Mindig mindent ellenőrizni kell alaposan használtnál!Ha bármi nem egyértelmű ne vegyétek meg! Senki sem szeret utána fanyalogni, bosszankodni,hogy bizony átverték! Arra szerettem volna rávilágítani,hogy bizony egyre szaporodnak az itt szereplő tagok közt a zavarosban halászók !

 ON: Kellemes Karácsonyi Ünnepeket minden tisztességes fotósnak!

 Lehet nyugodtan minuszolni!

Előzmény: dubitoergosum (8015)