jee_c Creative Commons License 2020.12.19 0 0 47886

Ez abszolút jól hangzik, Platon. Ráadásul egy rakat problémát megold:
1. mesterséges gravitáció (a mikrogav. negatív élettani hatásai kiküszöbölésére): ha elég nagy lehet a struktúra, akkor mehet.
2. sugárzás: ugynaez, mivel az egész lehet nagyobb/nehezebb, így a sugárvédelem is értelem szerint lehet jobb.
3. kényelmi, pszihológiai szempontok: nagyobb és változatosabb élettér sokat segít ezen a téren. Extra előny, a nagyobb létszám szintén.
4. védelem a mikrometeorok ellen: egy nagyobb hajó (kis állomás) egyrészt védettebb, másrészt joban szakaszolható esetleges sérülés esetén.

+1: dupla rendszer, ha két komplett cycler párban repül, akkor még egy egyébként katasztrófális veszély is jobban kiküszöbölhető (evakuálás a másikra).

 

És persze kell hozzá egy aránylag olcsóbb űrbe (LEO) jutás, és annak kialakítása éppen folyamatban van. Micsoda szerencse.

Egy nagy kérdés van:

hogyan építesz fel egy ilyet? Elkészíted egyben LEO-n, és uzsgyi, pályára állítod egyben? Ha az egész nagy, akor ez nem kis feladat. Vagy - ez talán jobban kivitelezhető - modulárisan kell felépíteni, és fokozatosan bővíteni (mindig, amikor Föld-közelben repül el, akkor indítani az új csatlakoztatandó modulokat). Persze ehhez kell, hogy fel legyen szerelkezve ilyen in-flight építkezésekhez (robotkarok, ...). Ellátmány és utasok így is úgy fel és leszállnak (csak az utasok) rá és róla.

Előzmény: Platon (47883)