jee_c Creative Commons License 2020.12.18 0 0 47879

Az elég durván rövid idő. A sorolt meghajtási módok kb. 2x, 3x, 4x rövidebb transzfer időket tudnak elérni, viszont a Marsig, ami lényegesen közelebb van a Jupiternél is, most kb fél évvel, de inkább háromnegyed évvel kalkulálnak.

 

Összehasonlításként, a Mars legközelebb kb 56 millió km-re van, míg a Jupiter a két bolygó legközelebbi állapotában kb 10x ekkora távolságra.

 

Trükkös, gravitációs parittya manőverekkel 5.6 év alatt tudtak eljuttatni a Jupiterre űrszondát.

 

A nagyobb távolságokhoz egyébként jobban megéri a jobb ISP-jű, de kisebb gyorsító erejű hajtóműveket alkalmazni (tipikusan az ion hajtómáű ilyen), mert hosszabb ideig lehet működtetni, és a fokozatos, de állandó kis gyorsulás (nagyon kicsi!) is nagyobb átlagsebességet fog eredményezni, tehát rövidebb utazási időt.

 

Ilyen hosszú utakhoz nagyobb hajók kellenek, amiken jobban ki lehet bírni hosszabb ideig is.

A Mars utazások alatt ezt sikerül majd kikísérletezni. Van az un. "Mars cycler" elképzelés, ami pont ezt célozza meg, nagyobb, biztonságosabb, egészségesebb űrhajó (kis űrállomás), amely pályája folytán a Földet és a Marsot "érinti", és csak az ellátmányt, üzemanyagot, és az utazókat és a rakományt kell feltenni rá, hagyományos gyorsítás segítségével.

Előzmény: atherton_ (47878)