werner Creative Commons License 1999.09.16 0 0 758
Gyurmosz!

Igazad van! Amit írtam, a MÁV hozzáállása. Ezzel kell vitatkozni. De asszondom a kibicnek semmi se drága ezt azért meg kell értenünk. Sajnos ez piszkos üzlet, nem érzelmi kérdés. Kompromisszumok kellenek.

"Mozdonyhiányt Bz-vel megoldani?
Ez nevetséges!"
Pedig ez történik. Nézz körül.

VALAMILYEN utazásra a Bz is alkalmas. De szerintem sem fővonalon. Bár, arra is jó lenne, ha volnának bizonyos kvalitásai. De nincsenek...
Németországban egyszer Chemnitzbőll mentem Lipcsébe (jó nagy városok) a késő esti gyorssal és egy kis dízel ikerkocsi volt a villanyított vonalon. Ha jól emléxem, 3 db légrugós, kéttengelyes forgóvázzal legalább 1+3 fokozatos hidromechanikus váltóval. És suhantunk, mint a villám! Ennek tényleg megvan ama előnye, hogy olcsó (mint a Bz) de még van egy sereg további is, hadd ne soroljam. Egy ILYEN Bz valóban racionális lenne bármely fővonalunkon kis utasszámú vonatokhoz...

"Csörgőselejtezés?????
Ez nekem új, de ha így lenne, a világ legnagyobb baromságát követnék el (az egyik legnagyobbat)!!! "

Lehet, hogy csak kacsa, de állítólag Fehérvár felajánlotta a 2101-est selejtre vagy vigye aki akarja. Aztán nem tudom mi legsz a 2121-essel... láttad már azt a gépet?

"Hiszem, hogy rengeteg dologban mi, vasútbarátok jobb döntést hoznánk, mint az ún. szakértők."

Lehet, hogy gépészeti szempontból igen, de sok esetben megint csak a gazdasági mutatók kötnék a kezünket. Meg ha vasúti vezetők lehetnénk egyrészt a többieknek is vasútbarátnak kell lenni (egy fecske bele is püsztülne a nyárcsinálásba...) másrészt mindenki csak tartaná a markát. És ha két kedvenc mozdonyunk érdeke kerülne szembe mit is tennénk...?
Vélem, hogy viszont az "odafigyeléssel megoldható problémák" elhárításában a vasútbarát vezetés sokat javíthatna a MÁV helyzetén...

Csak álljon itt egy példa. M44,205 két hete érkezett Szolnokról, főműhelyből.
Olyan amilyen. Van egy olajvezeték, amelybe trehányul került tömítés, ereszti az olajat (no comment). A vezér akivel beszéltem maga meg is csinálná, csak nem beo a gép és nincs hozzá szerszám sem. Szoval ilyen dolgok seregesen vannak ezt minimális ráfordítűással és egy kis odafigyeléssel meg lehetne oldani. Egyelőre EZ kéne...