moineau Creative Commons License 1999.09.15 0 0 55
Kedves medvebacsi!
Szerintem az én hozzaszolasomban a "majd meglatod ha..." stiluson kivul azért értelmes érvek is vannak.
A doktor bacsi pedig kicsi gyerek korom ota ismer és tudja mi a jo nekem, mi nem, miért haragszom és azt is hogy tokéletesen megbizom benne és a dontéseiben. Azt amit velem csinalt valoszinuleg nem csinalna meg massal és nem azért, mert nem jo orvos vagy mert szarik rajuk hanem, mert nem ismeri oket és nem tudja mire, hogy reagalnak, valakinek akit nem ismer nem mondhatott volna olyat ami nem fedi a valosagot.
Természetes szulés az mit jelent? Csak mert ccsa szerint a borotvalassal, beontéssel, gatmetszéssel jaro szulés nem természetes pedig az enyém is ilyen volt. Akkor az természetes vagy nem?
Az igaz, hogy a szulés élmény nagyon sokban fugg az orvostol és biztos, hogy olyan torodést mint én kaptam, orvostol kevesen kapnak és ezért jok az apas szulések. Ott az apak meg tudjak adni azt a torodést amit egy orvos nem. Jo emlékei attol lehetnek az embernek ha a szulok és az orvos jol egyutt tud dolgozni és nem attol ha a szulo élénken tiltakozik minden ellen amit egy orvos mond. Nagyon fontos, hogy emberséges orvost talajon az ember. Szerintem a borotvalas meg a beontés meg a Gatmetszés sem megalazo ha az orvos és a novérek kedvesek megnyugtatoak viszont szukséges. De ezen persze lehet vitatkozni.
Azt irtad az orvosok nagy szazaléka képtelen felnott emberként kezelni a gyermeket varo part. Ne ebbol azért nekem is volt tapasztalatom ez igy van de hozza kell tennem, hogy a gyermeket varo parok kozul akik a legjobban panaszkodnak ezekre a dolgokra azok altalaban (természetesen nem mindig) pont azok akik a legfelelotlenebbek. Nézd meg ccsa hozzaszolasait. Kedves lany és jot akar, jo elképzelései vannak de teljesen atcsap a szélsoségekbe. A sajat véleménye a donto anélkul, hogy egyaltalan figyelembe venné az orvos véleményét. A ketto kozotti megoldas lenne a jo nem? Az ahol az orvos alkalmazkodik a terhes no igényeihez és a terhes no hajlando az orvos szaktudasat és tapasztalatat meghallgatni. Szerintem egyetlen orvos sem forsziroz tobb vizsgalatot mint az szukséges. Az AFP sem szukséges a terhes nok 99.99999%-anal, mert nincs semmi baja a gyerekeiknek, viszont a maradéknal igen. Te csak 1 2 3 4 gyereket akarsz, abbol valoszinuleg egy sem lesz Down koros de egy orvosnak ennél sokkal tobb szulést kell levezetnie és ebbol elore ki kell szurni azokat az eseteket ahol a kisbaba beteg, hogy a szulok idoben eldonthessék, hogy meg akarjak tartani a gyereket vagy nem és ha igen fel tudjanak készulni ra lelkileg.

Az otthonszulés kevés nyugati orszagban lehetséges igazan jo korulmények kozott. Pl Angliaban igen viszont ott sokkal dragabb, mert mindent visznek magukkal majdnem ami egy korhazban van + szulészno+ a kozelben ugyeletes korhaz vagy orvos aki szukség esetén azonnal tud menni, ezért olyan draga és ezért nem fizeti a tb, ha jol tudom elég jo biztositas kell hozza (a végében nem vagyok teljesen biztos). A masik ok az, hogy nem akarjak megkonnyiten az otthonszulést, mert veszélyesebb. A harmadik dolog meg az hogy azok a nok akik Angliaban otthon szulnek azért eljarnak a vizsgalatokra és megcsinaljak az osszes szukséges tesztet.
Ennek a dolognak nalunk nincsenek hagyomanyai és senki nincs berendezkedve ra, se a korhazak se a szulésznok se a szulok. Normalis esetben egy terhesség probléma mentes és a szulés is. Sokszor tortént meg a vilagban, hogy nok barmilyen hozzaérto ember segitsége nélkul szultek kifejezetten rossz korulmények kozott és semmi baj nem lett belole, mert a természet jol végzi a dolgat de ez veszélyes. Magyarorszagon ahol életveszélyes sérulteknél is idonként tobb mint egy ora mig korhazba érnek a mentok és ahol az otthonszuléshez nincs meg a megfelelo orvosi hattér szerintem felelotlenség ennek neki vagni foleg ugy, hogy nincs ultrahang vizsgalat se szivhang vizsgalat se AFP se semmi. Az orvosnak teljesen vaktaban kéne cselekedni minden tampont nélkul ha mégis probléma lenne. A masik dolog mi az ami probléma? Nagyon sok dolog van ami ha az ember korhazban van joforman semmiségnek tunik viszont ha mindez otthon torténik nem lehet megoldani vagy meg lehetne ha az ott lévok tudnak mit kell csinalni. En ezért vagyok ellene az otthon szulésnek.
Rengeteg orszagban csinaltak szulootthonokat ami egy aranylag jo atmenet a korhaz és az otthon kozott akkor ha az ott dolgozok tényleg hozzaértok és nem csak meggyozodésbol csinaljak. Sok ilyen helyen teljesen belsoséges kontaktus alakul ki a csalad és a szulészno kozott. Ok végzik az ossze vizsgalatot tesztet mindig van idejuk és nincs az a rohanas ami egy korhazban. Jobb a légkor nagyobb az intimitas nagyobb a bizalom, jobban ki tudjak elégiteni a kulonbozo igényeket de természetesen sokkal dragabbak is. Ellenben feleloségteljes helyeken ha a vizsgalatokban akarmi rendelleneset talanak azonnal korhazba, orvoshoz kuldik a terhes noket és nem vallalnak el olyan szuléseket ahol elorelathatolag barmiféle akar minimalis kockazat vagy probléma merulhet fel. Az ilyen helyeken szulésznok vannak akik le tudnak vezetni tokéletesen egy normalis természetes szulést de nem hiszik azt magukrol és foleg nem hitetik el a szulokkel, hogy minden problémat meg tudnak oldani. Szerintem erre mar lehet bizalmat alapozni. Természetesen ez a rengeteg jo dolog sem biztositja azt, hogy nem lesz semmilyen probléma. Ezek az intzmények mindig valamilyen korhazzal egyuttmukodve dolgoznak ahova azonnal atszallitjak az embert ha valami komplikacio lép fel.

moineau