Mario Brekt Creative Commons License 1999.09.15 0 0 145
Budapest, 1999. szeptember 15., szerda (MTI) - Hack Péter a magyar politikai élet egyik legképzettebb személyisége, akire az SZDSZ-nek továbbra is égető szüksége van ahhoz, hogy megbízhatóan küzdhessen az emberi jogok érvényesítéséért - nyilatkozta szerdán az MTI-nek Magyar Bálint pártelnök, annak kapcsán, hogy a szabaddemokrata képviselőcsoport hétfői ülésén Hack Péter helyett Kis Zoltánt választották frakcióvezető-helyettessé.
Közölte: a bizottsági helyek frakción belüli újraosztásánál személyesen is számít arra, hogy Hack Péter - az alkotmányügyi bizottságban betöltött alelnöki tisztségén túlmenően - elvállalja pártja képviseletét a nemzetbiztonsági bizottságban.
Az SZDSZ elnöke határozottan cáfolta, hogy Hack Péter kikerülése a frakcióvezető-helyettesi posztból összefüggésben lenne azzal a - megfogalmazása szerint - "otromba támadással", amelyet a miniszterelnök indított a szabaddemokrata politikus és a Hit Gyülekezete ellen.
- Mélységesen elítélem azt a kampányt, amelyet Orbán Viktor a Hit Gyülekezeténél kezdődött APEH-vizsgálat alapján, illetve a MIÉP-nek átjátszott közszolgálati-politikai televíziós műsorokban indított egy, a magyar törvények keretei között működő vallási közösséggel szemben - hangsúlyozta.
Magyar Bálint kifejtette: az SZDSZ-ben a különböző párt és frakciótiszségekről történő szavazásnál soha nem számított a jelölt hitbéli meggyőződése, felekezeti hovatartozása, mint ahogy a miniszterelnök véleménye is közömbös a szabaddemokraták számára.
Azt, hogy a sajtóban - sőt egyes SZDSZ-es politikusokban is - ezzel ellentétes álláspont fogalmazódhatott meg, a pártelnök annak következményeként értékeli, hogy "a miniszterelnök - a rendszerváltás utáni politikai élet egyik legszégyenletesebb fejleményeként - egy vallási közösséghez való tartozás tényét megbélyegzésként használja a parlamentben, a miniszterelnök-helyettes pedig nyilvánosan a zsidókérdés megtárgyalásának szükségességéről beszél".
- Nem hiszem, hogy van még egy kormány a nyugati polgári demokráciák világában, amelyik ezt következmények nélkül megengedhetné magának - vélekedett Magyar Bálint.
Ugy látja: "az erkölcsi tartásában a közvélemény előtt is megroggyant Fidesz ilyen eszközökkel akar indulatokat kelteni politikai riválisaival szemben". (MTI)