Törölt nick Creative Commons License 2020.12.12 0 0 325

nekem ez nyaralóban volt, csak hétvégente dolgoztam rajta és csak, akkor, ha kedvem volt hozzá és így hetekig tartott. Illetve pl zuzalékot csak akkor hozattam, amikor már kész volt a kiásás és közvetlenül oda öntötték, ahova kiástam, a finom zuzalékot csak akkor hozattam, ha a durvával már végeztem és azt is oda öntettem, ahol már végeztem a durvára rá, tehát voltak várakozások benne de mondjuk a zuzaléko nem kellett A-ból B-be hordani. De kb így nézhetett ki a ráfordítás (de ezek tényleg csak kb értékek, mert már nem tartottam nyilván) Viszont mivel nyaraló, tök mindegy volt mennyi idő, tavasszal csináltam, a kocsi addig az utcán állt, szóval nem sürgetett az idő. Jó szórakozás volt, máskor is szívesen csinálnék még ilyet.

 

 

ja a feleségem azt szerette volna, ha szakit hívunk.

 

  • 30 négyzetméter kiásás, föld eltalicskázása: kb 8 óra

  • szegélykövek betonozása (10+3 + 6 méter (azért nem 10+3+10+3 mert az egyik 3 méteres oldalon volt a kapubejáró, oda K szegélyek kerültek, de azokat egyelőre még csak beástam oda, nem betonoztam be, illetve az egyik 10 méteres oldalon a házfalig volt rakva a térkő, így oda sem kellett szegélykő) (ez nekem elég szöszmötölős volt, mert a szegélyköveket, ha nem pontosan pakolod, akkor onnan minden elromlik): kb 12 óra

  • durva murva terítése kb 2 óra

  • durva murva tömörítése: kb 2 óra

  • finom zuzalék terítése, nagyjáboli simítása: kb 2 óra

  • finom zuzalék tökéletes simítása és térkő lerakása (ezt ugye már nem tömörítjük, csak simítjuk! voltak négyzetméterek, amiket még rakás közben felszedtem, mert nem voltam vele elégedett. Mondom: nagyon fontos, hogy szépen húzd le a szintet (én egy deszkát és egy hosszú vízmértéket használtam. Illetve a már lerakott térkövektől kb 1 méterre leraktam a már lesimított zuzalékra egy térkövet és azt néztem vízmértékkel, hogy ha arra megyek, akkor az stimmelni fog-e): kb 16 óra

  • kvarchomok ráöntése, besöprése: kb 0.5 óra.

  • ehhez jön még a K szegély, azt nem betonoztam még be. Egyelőre azt sem ba van ásva a földbe.

 

A fentieknél vedd figyelembe, hogy összesen kb 20 darab térkövet kellett vágni (oszlopok miatt). Ha többet kell, akkor a lerakás ideje több lesz. Nekem egy egyszerű 10méter*3 méteres formám volt. Egyrészt ez illett oda, másrészt tudatosan is arra céloztam, hogy minél kevesebb követ kelljen vágni. Vágáshoz sima 125-ös(?) gyémántos tárcsát használtam. Kicsit kényelmetlen volt, hogy mivel nem érte át a vágás a követ így mindkét oldalról be kellett vágni a követ, de nem volt nagy flexem. De simán ment így is.

 

 
Alapvetően szerintem 3 dolog a nagyon fontos:

  • a megfelelő rétegek (de ha csak sima gyalogjárda, amin soha nem fog kocsi járni, akkor nem kell túlaggódni a vastagságokat)
  • tömörítés
  • precizitás, vízszintesek, távolságok, lejtések. (pl Inkább próbáld oda, mérd le 5-ször, mert ha már lebetonoztad a szegélyköveket, akkor macera van. A térkövet fel lehet szedni később is, de a betont macera)

 

Előzmény: Cengő (323)