nj Creative Commons License 2020.12.06 0 0 26364

"El kell fogadni, hogy a jó csatár drága. Mivel nem tudom, hogy mennyi pénzünk van rá, fizetésben mit tudunk adni és mit kérnek, így nehéz megmondani ki legyen. De azt látni kellene, hogy vagy anyagi áldozatokat hozunk vagy egy helyben fogunk toporogni vagy visszaesünk."

 

A helyzet az, hogy lehet, hogy a klubjának tudsz fizetni annyit, de komoly center nem fog jönni a holland bajnokságba, ha van ajánlata legalább egy topligás középcsapattól (lásd: Richarlison Watford), vagy ha jön és tényleg jó, akkor hamarosan tovább is áll. Adhatsz neki akármekkora fizetést, amivel, persze, bérfeszültséget is okozol az öltözőben. Aki pedig csak a pénzért jönne, az olyan is, mert az az ambíciók teljes hiányáról árulkodik. Kb. mint amikor Dzsudzsák elment az Anzsihoz.

Tehát tételezzük fel, hogy valakit meg tudunk venni és ki tudjuk gazdálkodni a bérét is, akkor szerinted kit kellene igazolni? Ha konkrét neveket is írsz, akkor könnyebb ezen vitatkozni, mert amíg csak teoretikusan beszélünk erről, hogy kellene jobb center, addig ez nem több pusztába kiáltott szónál!

 

"Szerintem elvárás kellene, hogy legyen, hogy a csoportból továbbjussunk. Persze a legtöbb évben megvolt mindig a magyarázat rá, hogy miért nem, csak már kicsit túl sok a pech, meg a kifelé mutogatás."

Pechünk, az elmúlt 10 évben, szerintem, legfeljebb kétszer lehetett, amikor a Dinamo Zagreb és a Lyon kigolyózott bennünket ill. tavaly a Chelsea elleni 4-4-nél.

 

2010-11-ben rajtunk múlt, nem kellett volna kikapni az Auxerre-től. Persze, lehet, hogy ha nekik is téttel bír, akkor a Milant nem tudjuk megverni az utolsó fordulóban. 3. hely

2011-12-ben volt a Lyon-eset. 3. hely

2012-13-ban egyszerűen gyengék voltunk, olyan ellenfeleket kaptunk, akik ellen sanszunk sem volt, a City megelőzése is szép eredmény volt. 3. hely

2013-14-ben is csak rajtunk múlt, csak meg kellett volna verni idegenben a Milant (ez már egy gyengébb Milan volt, mint a 3 évvel azelőtti), vagy korábban a Celticet. 3. hely

2014-15-ben a sorsolásunk sem volt könnyű, de pocsékak is voltunk, még az Apoel ellen sem sikerült 6 pontot szerezni. 3. hely

2015-16-ban teljes csőd, kiestünk a Rapid ellen, de az EL-ben is gyengék voltunk

2016-17-ben a Rosztov ellen simán kiestünk a selejtezőben, de legalább az EL-szereplés jó volt

2017-18-ban megint gyengék voltunk, a Nice és a Rosenborg ellen kiestünk mindkét kupából (tudom, Nouri, de azért mindent ne fogjunk már erre!)

2018-19-ben bravúros szereplés, a csoportban 2. hely és utána még mentünk 2 fordulót.

2019-20-ban volt a Chelsea elleni 4-4, 3. hely, utána a Getafe simán kiejtett bennünket az EL-ből

2020-21-ben eddig csak a dánok ellen sikerült nyerni, ha ez nem változik az utolsó fordulóban, akkor idén sem érdemlünk továbbjutást, hanem megint 3. hely lesz

 

Ez alapján nem mondanám, hogy reális elvárás a továbbjutás a BL-ben. Hogy lehetne reális az, amit 10 év alatt egyszer sikerült megvalósítani és ha minden a kezünkre játszik, akkor is csak legfeljebb háromszor (2011-12, 2018-19, 2019-20) sikerült volna. Reálisan a 3. hely az, amit el lehet várni, minden afeletti szereplés bónusz. Elvárás alatti szereplés, ha be sem jutunk, vagy a csoportban a 4. helyen végzünk, de itt, persze, sok függ a sorsolástól is. 2012-13-ban a csoport 3. helye is bravúr volt.

 

"Sorsolásra mutogatni is olcsó dolog, mert magasabb kalapba kell kerülni a teljesítménnyel és akkor jobb lesz a sorsolás is, ha nem jutunk tovább, meg nem nyerünk, úgy nem szerzünk coefficiens pontokat."

 

Ez nem feltétlenül igaz, amikor tavaly a 4. kalapból meg lehetett kapni egy Intert. Amikor eleve van bent 18 topligás csapat (OK, 17, a francia 2. helyezett azért verhető), addig ott egyszerűen nem tudsz könnyű csoportba kerülni. Amióta megváltozott a lebonyolítás, ritkábban vérzünk el a selejtezőkben, mert addig nem találkozunk topligás csapattal (mivel ők már eleve csoportkörösek), viszont így a csoportban garantáltan összefutsz kettővel-hárommal. 2018-19-ben csak egy volt a csoportban, tovább is jutottunk.

 

"Senki ne mondja, hogy ez az Atalanta például egy világverő csapat jelenleg, csak hát mi sem vagyunk az."

 

Azért csak dobogósok lettek egy Serie A-ban! Ja, és ők meg tudták verni a Liverpoolt.

 

"Forradalom alatt arra gondoltam, hogy BL továbbjutás és bajnokság nélkül Ten Hagnak nem sok maradását látnám és ki tudja kit rántana magával. Főleg, hogy azt mondták a kerete elég erős a célok megvalósításához."

 

A bajnokság vége még messze van, arra azért tényleg elég erős a keret.

 

"A sérüléseket meg meg kell előzni vagy fel kell készülni rá."

 

Úgy látszik, Liverpoolban is dilettánsok dolgoznak, mert most ők sem tudják megelőzni... hagyjuk már ezt! Én nem értek egyet Gyenyivel abban, hogy vereség esetén többnyire a balsorsot, meg a játékvezetőt hibáztatja, de az sem normális, hogy szerinted meg mindent meg kellett volna tudnunk oldani és ha nem, akkor bénák vagyunk.

 

"Azt mondta Ten Hag, minden posztra van 2 ugyan olyan jó játékosa."

 

Jó, most már nyilvánvalóan nincs minden posztra két egyformán jó, mert pl. Dest helyett csak Klaiber jött. Két egyforma van egyes posztokra, de akkor egyik sem kiemelkedő.

 

"A Kudusért való rajongást nem értem, hiszen volt 1-2 meccs, amin jó volt, majd megsérült. Senki nem tudja még igazán mit tud és, hogy ezt tudja-e folyamatosan produkálni."

 

Szerinted, az mitől rajongás, ha azt írtam, hogy még korai elvárni tőle, hogy egy az egyben pótolja Van de Beeket? Ha azt írtam volna, hogy már most jobb, akkor még megérteném, de így?

 

"Anthony is berobbant, mint sokan mások a múltban, volt pár látványos megmozdulása, kiismerték és ezzel vége is lett a tudományának eddig."

 

Én nem vagyok biztos abban, hogy ő beválik, de te biztos vagy abban, hogy kiismerték és vége... Most akkor kettőnk közül ki az, aki elhamarkodottan mond véleményt?

 

"És én értem, hogy nem várható el a pótlás, csak akkor ezzel azt kell kimondanunk, hogy évről évre csak gyengébb lesz a csapat, mert aki elmegy, helyette gyengébb jön, aki tálán idővel belejön, csak azalatt elmegy a fél szezon legalább."

 

Igen. Mivel mi játékosnevelésből élünk. Nem tudom, te hol éltél eddig, hogy ez eddig nem tűnt fel? :-) Ha ugyanannyiért vennénk játékost, mint amennyiért eladunk, akkor nem lenne ebből bevétel. Olcsóbbat veszünk csak. Ha szerencsénk van és lesz köztük egy fiatal tehetség, akkor 1-2 év múlva lesz egy hasonló tudású játékosunk. De nem azonnal. Viszont pár év múlva ő is elmegy majd. Csak az marad tovább, akiért nincs akkora érdeklődés, nyilván azért, mert nem annyira jó. Ez következik abból, hogy az Eredivisie-ben játszunk. Ezért mondtam pár éve, hogy meg kellene kérdezni, hogy nem indulhatnánk-e a Bundesligában inkább, valahogy úgy, ahogy a Monaco a francia ligában. Akkor lennének nagyobb TV-s pénzek, több szponzorbevétel a nagyobb piac miatt, nem lennénk annyira rászorulva a játékoseladásra és persze, egy erősebb bajnokságból nem is annyira akarnának elmenni. Lehet, hogy eleinte csak középcsapat lennénk, de pár év múlva dobogós helyekért mehetnénk, ha ésszerűen gazdálkodunk.

 

"...illetve mondtam, hogy hiba volt eladni, mert a védelemben több helyen használható és nem bíztam a többiekben."

 

Ha így nézzük, akkor Destet volt hiba eladni, hiszen Veltmant előbb engedtük el. Szerintem, egyébként, nem volt hiba elengedni, megérdemelte. Destért pedig akkora pénzt kaptunk, hogy arra nem lehetett nemet mondani. Csak nem Klaibert kellett volna leigazolni. Olyan háttérrel, ami neki van, csak klasszis képességekkel rendelkező játékost lehetett volna leigazolni, ő viszont csak egy átlagos képességekkel rendelkező hátvéd. De ezt lehetett látni előre.

Előzmény: Manoh (26363)