G.Á 0123 Creative Commons License 2020.12.03 0 2 1832

Ez azt jelenti, hogy a kvantummechanika formularendszere (egyenletei, képletei) egy rögzített inerciarendszerben érvényesek.

Valamit félreérthetsz.

A kvantummechanikai rendszereket (illetve azok dinamikai egyenleteit) akkor tekintjük fizikailag ekvivalensnek, ha unitér transzformációkkal egymásba alakíthatóak.

A galilei transzformációnak szintén megfelel egy unitér transzformáció, lásd pl itt:

https://physics.stackexchange.com/questions/341242/why-the-galileo-transformation-are-written-like-this-in-quantum-mechanics/341248

Ebben az inerciarendszerben a dinamikai egyenletben, vagy (konkrétan) a Schrödinger-egyenletben szereplő potenciálfüggvény alapvetően csak a térkoordinátáktól függhet, és az időtől nem.

Ezt hol olvastad?

Ettől az alapvetőségtől csak legfeljebb bizonyos kalkulációs eljárásokkal, módszeres trükkökkel lehet kismértékű eltérést alkalmazni. Ilyen pl. az időtől függő perturbációk esete...

Jól is néznénk ki, ha ez igaz lenne. :)

Ha másik vonatkoztatási rendszerre térsz át, akkor az transzformációval természetesen megtehető (Galilei-boost), de megváltoznak az egyenletek alakjai

Igen, és ez unitér-transzformáció. Az egyenlet alakja meg jobb is ha megváltozik. Az lenne a baj, ha nem változna meg.

Pl. egy egyszerű egyenes vonalú egyenletes mozgást végző potenciálgödör és egy részecske esete. Ehhez más egyenlet tartozik.

Megoldod együttmozgó rendszerben. A megoldást transzformálod. A transzformált megoldás a transzformált egyenlet megoldása. Hol itt a probléma?

 

Akkor az tuti nem jó.

Na látod, tudtam én.

Hol van erről tananyag? Mutass benne rá!

A kvantummechanika axiómái között szokták felírni. A Hamilton-operátor konkrét alakjára (impulzus-, tér-, spin-, alma-függésére) vonatkozóan az axióma semmit sem mond, ha általánosan van felírva.

 

A Hamilton-operátor sem függ az időtől. Ez alapvetőség.

Az eszed tokja alapvetőség.

És még, mikor a vektorpotenciál szerepel benne, az sem függhet az időtől (csak a tértől).

Újfent csak kellemetlen lenne, ha ez igaz lenne, hiszen a Coulomb-potenciál felírható skalárpotenciál nélkül, tisztán időfüggő vektorpotenciállal is.

Az eredménynek pedig azonosnak kell maradnia.

 

Hát akkor magyarázd el rendesen! Én úgy látom, ahogy elmondtam, hogy nem lehet.

A kvantummechanika axiómái alapján.

#Sokat tanulhat az ember, ha látja mások hibáit. :)

Hát még ha a sajátját. :)

Előzmény: szabiku_ (1831)