Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.27 -2 0 181696

Én úgy vélem, hogy hasznos, ha valami alapinformáció rajta van a zacsin, a többit tényleg döntse el a pörkölőmester. Jó, hagyjuk a cold brew-t az csak személyes rajongásom. :) Igazán sötét pörköléssel még nem találkoztam speciality pörkölőknél. Azaz ha így érted amit írtál, akkor is a filter- omni- espresso volna a minium amit fel kéne tüntetni. (pl. WCR) Ebből pont kiderül számomra, hogy ízvilágban mire számíthatok, nincs is szükségem többre. DE! Manapság már készül espresso a világostól a sötétig mindenből, azaz valakinek aki nem érti még a dolgokat vagy az adott pörkölő jelzéseit a kar a zacsin önmagában nem feltétlenül jelent bármit is. Nem véletlen, hogy még a kommersz pörkölők is elkezdték ráírni a zacsira a pörkölési szintet. Sőt olyat is láttam, hogy filter, de dark roast. Innentől kezdve pedig teljes a zűrzavar.

 

Visszatérve a spec. pörkölőhöz, a problémám nem az, hogy nem írják rá a pontos pörkölési szintet a zacsira hanem hogy más-más helyeken nem ugyanazokat az elnevezéseket használják melyek ráadásul sokszor eltérnek az ismert kategóriáktól, ki tudja miért. A filter-omni-espresso a legegyértelműbb, nincs mit magyarázni ha képben van az ember. A világos-közepes-sötét szerintem még jobb és ugyebár bízzuk a többit mesterre, de ez a csoportosítás már nem fedi az előzőt, pedig van összefüggés. Vagy mégsincs? Lásd feljebb amit írtam a dark roast, filterre pörkölt kávéról, bármi is annak az értelme.

Amikor viszont, bécsi-francia-olasz vagy hamburgi-bécsi-francia kategóriák vannak a zacskón, de a bécsi az egyiknél valójában City a francia pedig inkább Full City, az olasz pedig Full City +, a másiknál meg 

csak a hamburgi stimmel, a bécsi és a francia viszont ott is a közepesen pörkölt kategóriák egyikét jelentik az már zavaró tud lenni annak aki nem ismeri a konkrét pörkölő termékeit.

 

Azok néhányan akiknek az elnevezéseit használtam egyik sem mondható kóklernek, mind az ismertebbek közül vannak. Nem értek tehát egyet azzal, hogy aki a filter és az espresso mellett mást is ráír a zacsira, vagy nem pont azzal jelöli a termékeit az nem is speciality pörkölő. Egyébként ennek az egésznek nincs semmi jelentősége ha valaki mindig ugyanonnan vásárolja a kávéit.

Előzmény: djboriska (181695)