ksanci Creative Commons License 2020.11.26 0 0 10024

A mai digitális termosztátok nem is tudnak többet +-0,3-nál.

 

Persze, jók, amiket írsz, csak éppen ez tipikusan az "összehánytak valami rendszert, nem jó, osztán most meg gányolgatom" agyalás.

Ha egy rendszert megterveztek és rendesen kiviteleztek, nincs olyan, hogy jaj, sok a víz, vegyük lejjebb a hőfokot. Affene, túl nagy a kazán teljesítménye, tegyünk be egy 100 literes vödröt valahova és a többi. Szivattyú meg fix fordulatú, legfeljebb van pár fokozata, nem is hallott másról.

Ha pl. egy régi, egyébként jól működő bika vegyeskazán+gravitációs (vastagcsöves->sok víz) rendszert "modernizálnak", aztán kicserélnek mindent vékony csőre meg betosznak hasra egy szivattyút, puffer sehol, oszt' kész. Majd csodálkoznak, hogy rossz az egész, sokat fogyaszt stb. De ha marad gravitációs, nemigen mehetsz 80 fok alá, mert akkor nem kering a víz.

Vagy a másik tipikus dolog, amikor egy meglévő, jól működő rendszerre egyszerűen csak rákötnek pár új kört, pár radiátort, ráadásul esetleg pont emeletre. Aztán jön a fejvakarás, hogy mé' hidegek az új radiátorok...

 

Szóval a lényeg, hogy nem lehet csak így megmondani, hogy vegye lejjebb a hőfokot meg menjen a szivattyú folyamatosan... Az, hogy a radiátor mennyi hőt ad le, attől is függ, mennyi ideig van a víz benne, tehát az áramlástól, szivattyútól. 

És most írom le harmadszor: vezérlés, szabályzás! Egy mai modern rendszerben már nem csak keverőszelepek meg fix teljesítményű szivattyúk vannak.

Egyébként reggel, egy órás fűtés után megnéztem a kályhánál a visszatérőt: kézzel langyos. Tehát van 50egynéhány fokos előremenő, meg legfeljebb 30 fokos visszatérő. Mégsem árt a kályhának, mert a szivattyút szakaszosan működteti, mindig csak annyi vizet enged be, amennyi nem hűti le a hőcserélőt. A vezérlés ügyesen játszik egyszerre a teljesítménnyel, adagolással, levegővel, füstelvezetéssel, vízárammal... Persze még egyszer írom, a miénk egy kis rendszer.

 

 

 

 

Előzmény: t.zsolti (10023)