Rocky Creative Commons License 1999.09.08 0 0 8
dr.poljakov wrote:
>egy cd-n elfér 80 perc. az annyi mint 100,000,000 : 80 = 1,250,000 db cd. naponta.
Telefonbeszelgetesek rogzitesenel nincs szukseg arra, hogy sztereo legyen, es nem kell 44kHz-es mintavetelezes sem. Nem a teljes hallhato hangtartomanyban megy a telefonon a beszelgetes, ezert a digitalis tavkozlesben csak a 300-3400 Hz kozotti hangokat viszik at, ezert 4 kHz-es savot hasznalnak, igy 8 kHz-es mintavetelezesi freki boven eleg. Maris egy nagysagrenddel kevesebb eleg, es akkor meg nem hasznaltunk tomoritest.
De ettol fuggetlenul tenyleg eleg valoszinutlen, hogy minden beszelgetest rogzitenenek (serti a szemelyisegi jogokat, stb.). Csak biroi engedely birtokaban lehet valakit lehallgatni (illetve most azt hiszem mar bizonyos esetekben mas is fel van hatalmazva ilyen engedely adasara).
A mar korabban emlitett, bizonyos szavakat figyelo rendszer tenyleg letezik, de nem tudom, hogy Mo.-n van-e ilyen. Az USA-ban csakugyan ilyen rendszer figyeli a beszelgeteseket. Ott minden rogzitesre kerul, es ha a keresett szavak valamelyike megtalalhato a szovegben, akkor meg is marad, es jelzi a rendszer, egyebkent a beszelgetes befejeztevel automatikusan torlodik.

Rocky