Proci_85 Creative Commons License 2020.11.25 0 0 2830

Köszönöm, nagyon hasznos volt az írásod. (Feleségem meg is jegyezte: jé, milyen értelmes hozzászólásokat írnak. - és tényleg, köszönet érte!).

Tegnap bementünk feleségemmel Bp belvárosba. Margit híd - Király utca között + kis utcák ami volt nagyjából felleltük. Többre nem volt idő, így is délután lett.

Elég vegyes a tapasztalat, összességében lehangoló, mivel a kiállított kínálat elég sovány volt ebben a kategóriában.

 

- Még odamenet közben telefonon beszéltem ismerős zongorás ismerősével, aki kb 35 éve zongorázik komolyan és hallás után bármit lejátszik:

Ő azt mondja kezdőnek újat sosem, ha milliomos vagy akkor sem, mert ha 1-2 hét után megunod, csak bukással tudsz kiszállni.

Osztottam a bukós véleményét. Ő Yamaha P-45-t ajánlott első körben használtan.

Pedál nem kell az elején, később is max 1, ő a többire nem is emlékszik kellett-e neki valamikor.

 

Aztán jött pár bolt, a többit meg sem néztük, mert már telefonon mondták, hogy nincs kiállítva vagy már a raktárban sincs, amit én keresek.

Pár érdekes kontraszt:

 

- Első boltban az eladó szerint:

Yamahával több gond van, az üzletpolitikájuk is érdekes. Abban az alsó szegmensben, amiben keresek, nem annyira jók. Szervízeléssel szintén szívott már.

A Korg ugyanezért az árért többet ad, jó szervíz háttér, de igazából gond nem igazán szokott vele lenni. Jó a billentyűje, tartóssága. Persze van még hova tovább, de ezért a pénzért a többi szereplőhöz képest elég jót ad.

Használt hangszer vásárlását nem ajánlja zongoránál, mert noha sok mozgó alkatrész nincs benne, de a billentyű alatt lévő érzékelőkkel sok év után lehet gond. Ki tudja egy használtnál 2 hónap vagy 10 év után jön elő. Ha azt jobban használták, lutri.

Van más hangszer, ahol nem rizikós, de zongoránál szerinte az.

 

Kiállítva egy zongora sem volt. A raktárból Korgot hozott fel kérésre, kibontotta, megnéztük, de ahhoz nem volt képem, hogy összerakassam vele. Kicsit drága volt a bolt, nem ott terveztem megvenni... de legalább volt neki, amit végre meg tudtunk nézni élőben. Nem volt rossz küllemre.

 

- Másik boltban az eladó szerint:

Yamaha P-125, Korg LP-380 kb egyformán jó. A Yamaha hangja, billentése szerinte jobban közelít az igazi zongorához, lévén régóta akusztikus zongorát is gyártanak. A Korg kicsit modernebb hangzású, de rendben van. Mai zenékhez is nagyon jó ezért. Igazából mindkettő jó, egyik ilyen-másik olyan, más, de jó választás bármelyik.

 

A boltban csak Yamaha P-125-t tudtunk kipróbálni ebben a kategóriában. Küllemre és hangra tetszett. Nekem kicsit visszafogottabb volt a kinézete, mint a Korgnak. Ez tetszett, viszont ehhez minimálisabb állvány van, a Korghoz pedig rendes lehajtható.

 

- Harmadik boltban eladó szerint:

A Yamaha és a Korg nem jó! A Rolandnak a legjobb a mechanikája és a hangja.

Nem mentünk el, 2 boltjuk van, véletlenül félrevezettek minket és egy másik boltjukban kötöttünk ki, nem a zongorásban. Nem mentünk már vissza, húztunk haza, délután fél 3 volt, menni kellett a gyerekért az oviba... :)

 

 

- Jövőbeli zongora tanár a mit ajánl kérdésre:

Függ az elképzelt ártól, 100-160 között ki lehet fogni jókat, de nagy a gyártók közt a szórás.

200-250 körül már nehéz melléfogni, szóval amiket kinéztem, jók lesznek.

Jó ha lehajtható. Jó, ha stabil összecsavarozott és nem X lábon áll. Jó ha van 3 pedál. - itt rákérdeztem, mire kell. Azt mondja vannak olyan művek, ahol ha 3 nem is, 2 jól jön (nyújtó, halkító)

 

 

Szóval nem volt túl nagy sikerünk. Korábban körbe telóztam több helyet, nem nagyon volt kipróbálni való.

Az, hogy a kategóriában legalább 2 egymás mellett legyen? Hiú ábránd. 2 egymástól távol lévő boltban meghallgatni, majd a körút zajától betompult füllel a másik boltba átmenni, semmi viszonyításom nem lett volna :)

Legalább sikerült meglesni a Korgot. Asszonynak tetszett, főleg a bútorozása miatt. Én a Yamahával szemeztem volna a minimalistább gombozata miatt, de végül is igen, itt több szempont is felmerült nálunk, szóval végül este megrendeltük a Korg LP-380-t 248eFt körül fekete színben.

Már csak azért sem akartuk nagyon húzni, mert sok helyről az a visszajelzés jött, hogy: nincs, alig lesz, más színben jön, januárban jön, drágábban jön, nem lesz már akciósabb, stb.

Szóval nem akartuk elhúzni, mert minek. Főleg itt a covid alatt nem akartam kanosszajárást csinálni egy alaposabb tesztelésért.
Eredetileg is erre hajlottunk, de a ti megerősítésetek miatt, kb látatlanban vagy inkább hallatlanban megvettük, tuti jó lesz (aztán ha nagyon nem, van 14 nap az elállásra, de nem hiszem, hogy élni kell vele)

Előzmény: djuice (2829)