vermestibi Creative Commons License 2020.11.22 0 0 2521

Szétszedtem egy trafót. Csak valami szurokszerű anyaggal volt kiöntve, és nem is színültig, szóval tényleg könnyen kijött: forró vízben melegítettem pár percig és kicsúszott. A szurok lekapargatása után így néz ki:

A csévetesten két tekercs van, melyeknek egyik pontjuk közös, egy kb. 6 Ohmos alul (ezt rajtahagytam) és egy kb. 7,35 kOhmos, a képen látható hajszálvékony drótból.

Sajnos valami ragadós anyaggal van átitatva az egész tekercs, úgyhogy nem lehetett letekercselni, csak lefaragni. Így azt sem tudtam kideríteni, mennyi menet kell a vékony drótból.

Jövő hét végén megpróbálom kideríteni, kb. mennyibe kerül újratekercselni. Ha nem irreálisan drága, akkor megtekerjük és kikísérletezzük, hogy ilyen Ohm érték mellett kb. hány menettel kell számolni. Lehet, hogy a drót vastagsággal is variálunk - a csévetest nem volt a széléig megtekercselve, mindkét szélén kimaradt majdnem fél centi, szóval mehet rá vastagabb drót is (nagyobb áramerősség és kisebb esély a menetzárlatra) vagy ugyanilyenből több menet (nagyobb feszültség, erősebb szikra).