MMSZoli2 Creative Commons License 2020.11.18 0 0 9819

Ezek szerint nincs igazam, és első kézből való információkkal hülyeség lenne vitatkoznom. Természetesen elhiszem amit leírtál, nincs szükség hozzá a könyvre :-D

 

Az tény, hogy Tramiel egy keménykezű, rámenős, agresszív (sőt üvöltözős) típusú menedzser volt, állítólag innen ered a Jack Attack játék is. 

Életszerű, hogy egy ilyen szabad szellemű csapat (vagy Jay) nem akart egy ilyen vezetőt magának.
Mondjuk valóban ott keverhettem össze a dolgot, hogy azt hittem Tramiel már az ATARI-nál volt, mikor tárgyalt az Amiga csapattal, és úgy gondoltam ennek valamilyen köze volt az 500ezer dolláros hitelhez (elég jellemző lett volna Tramielre, hogy ilyen olcsón akart volna hozzájutni a cuccokhoz (ha az Amiga csapat nem tudja kifizetni, akkor a chipek technológiája az ATARI-hoz kerül). Időben elég közel volt a kettő egymáshoz.

Azt mondjuk kissé furcsállottam, hogy Jay az ATARI-tól menekült el, mégis hozzájuk ment vissza hitelért, miközben az ottani menedzsmenttel volt a fő gondja előtte.

Ennek ellenére úgy gondolom, ha nem üt be a válság, akkor az ATARI-nak bőven lett volna pénze megvenni az Amigát (persze akkor nem is került volna a cég Tramielhez "occsóért").

 

 Természetesen az világos, hogy a Commodore árajánlatával jobban járt az Amiga csapat, hiszen ez volt a "szerelem projekt", az egész team-et vitte Jay, míg Tramiel-t csak a chipkészlet érdekelte és kevesebbet is adott volna érte. (mondjuk a Commodore-tól átjött hozzá hű fejlesztők miatt Neki nem is volt szüksége egy plusz csapatra, akik extra munkabért jelentettek volna egy épp csődközelben levő cégnek)

Az, hogy ilyen rövid idő alatt összehozták az ATARI ST-t, azért nem semmi volt, és bár az eladásokban elmaradt, számos területen sok rajongója akadt (MIDI vagy DTP) és milliós eladásokat produkált.
A fekete-fehér nagyfelbontású kijelzője sokkal jobb volt DTP-re, mint a Macintosh. Sajnos az Atari kis memóriával és alacsony órajellel kezdett, cooprocesszor nélkül

 

A csapat szerintem azért nem kellett Tramiel-nek, mert azok mindenképp árkád jellegű gépet akartak, Tramiel/ATARI pedig egyértelműen számítógépet, amit erősen ellenzett az Amiga csapat.

Bekerült az Amiga csapat a Commodore-hoz, erre mit kellett csinálniuk? egy 256KB-os számítógépet. No elég gyorsan le is morzsolódtak.

Előzmény: siz (9812)