perlaky Creative Commons License 1999.09.06 0 0 topiknyitó
radar válasz erre | adatok | e-mail 1999-09-06 01:52:46

Persze lesznek akik provokációnak fogják fel az egészet. Sebaj....
Olvasom a reggeli Népszabiban a torgyánjavaslatot:
...Emellett olyan alkotmánymódosítást kezdeményez, hogy az alaptörvény mondja ki: a Szent Korona a magyar nemzet egységét szimbolizálja."
Igen ám, de nem kellene-e elöbb definiálni, hogy mi az a magyar nemzet? Kik tartoznak bele és miért? S akik nem, miért nem? Meg mik is a határai? Kik a szomszédai? Meg aztán, hogy ez a korona-e az eredeti? Meg egy csomó minden mást.
Nem lenne-e tisztességesebb hagyni, hogy a Korona maradjon egy történelmi emlék? Megint felkorbácsolni az indulatokat? Királyi köztársaságot kreálni, hogy az a szerencsétlen állampolgár, meg a kirekedt, meg a kiszakadt még jobban összekeverje a szezont a fazonnal? Meg aztán nem kellene-e elöbb egy nemzeti egységet szerezni valahol, mielött jelképet találnak hozzá? Mer kialakulhat az a helyzet, hogy jelkép már van, de a nemzeti egység késik. Esetleg emberöltöket. Igy viszont lehet róla dumálni, lehet szavazgatni, öncélozgatolni. Legitimizmust vagy demokráciát akartok? Persze, ha bele gondolok egy JÓ király most nem is jönne rosszul. Akire hallgat az ország. De hát egy koronára rátenni az egészet az nem fair.
De nem a Torgyán. Nem is állna jól neki.