BZoltan Creative Commons License 2020.11.15 0 0 81926

A szárazság nem okozott drámai problémát, bár kétség kívül egy kicsit azért izgultunk. Nagyon hasonlított a 2012-es nyárra az idei. De az utolsó pillanatban aztán jókor esett az eső.

Viszont az UV az extrém magas volt egész nyáron. Szerintem ez nagyon sokat roncsolt a leveleken. Ráadásul ez ellen védekezni sem igazán lehet. Ha nincs fotoszintézis az UV sokktól akkor nincsen cukrosodás sem. Lényegében egész szeptemberben 17-18 mustfok környékén toporgott a szőlő. Bevallom egy kicsit szkeptikusan is néztem a facebook posztokat a szeptemberi szüretekről. Gyakorlatilag  12.8-as potenciál volt a furmintban és a hársban a maximum október végén.


Persze ez lehet még döbbenetesen jó is, hiszen a tökéletes fenolos érettség és az alacsony alkohol az minden borász álma :) De idén nálunk nem lesznek magas maradékcukrok szerintem. Persze az egalizálással még lehet játszani, mert pár kis hordó kései azért van és be lehet áldozni az orgonasípok vékonyabbjait, de ezt majd meglátjuk jövőre.

Előzmény: barkócza (81925)