Törölt nick Creative Commons License 2020.11.14 0 0 9800

"Badline nélkul a +4 CPU majdnem olyan gyors mint a Z80 3.5MHz-en."

 

Ezt hogy sikerült kiszámolni? :DD

 

De, mégha így is van (nem), a +4-ben a cpu talán overclockolható lenne, mondjuk 3--3.5 megáig, de a 8bites kisgépek általános "time domain  hiánya" miatt a rendszerben ezt SEMMI más nem viselné el.

 

Egy Z80as gép általában natív húzható 5megáig kb. szétesik a képalkotás, de (pl kikapcsot képpel) minden működik.

 

 

És akkor itt jön az a kérdés, dehát ott a busz-sebesség a sok órajel hosszú utasítások miatt alacsonyab...ja...csak épp egy 2megás 6502-n is 6-8 utasítás kell ugyanarra a feladtra, tehát végül ott (vagy inkább ott sem) tartunk sebességben, mint a 16bites regiszterekkel, komplex adatmozgatással, árnyékregiszterekkel, stb,stb  felfegyverzett Zilog-ok.

 

Amik ráadásul a 68k-hoz hasonlóan "plug an play" odavissza kompatibilisek ,egy kései 40Mhz-es még 5V-os Z80 pár IC-vel "beugható" egy spectrumba, és úgy fut minden, hogy játszhatatlan...vs nézzük meg az SCPU-t mi van benne és mibe kerül(!) mindez,  a 20MHz-es 65C816 illesztéséhez.

{ami ráadásul egy "sánta" 6502 csak, mert nem úgy működik a vezérlőegysége, ettől nincsenek "tiltott kódok", még átkapcsolhatóan sem, mert "minek"...(pedig lehetnének műszakilag aránylag könnyen, eg mikroprogramoott vezérlőegységben azt csinálja az opkód, amit a mikroprogramja leír) innentől meg ezt a fajta felhasználást megette a fene}

 

 

 

 

Előzmény: MMSZoli2 (9794)