Most megnyugodtam. :) Már azt hittem, épp az a gond, hogy a képekkel fárasztom a társaságot.
Épp most csináltam meg a dichroikus tükör mechanikáját és már össze is szereltem. Na de az érdeklődésre való tekintettel szétszereltem újra és csináltam pár közelebbi fotót.
A mechanika igazából pofonegyszerű, a tükörrendszer egy sínen csúszkál, amin a gyári zsír ragasztószerű anyaggá volt megszilárdulva rajta. Most viszont mint kés a vajon, úgy csúszik.

Itt a tükörben látszó lilaruhás nőt még kb. 12-13-évesen festettem a híres festmény másolós korszakomban. :) (gondoltam úgyis fel fog tűnni a csapatnak a tükörkép)

A mezőrekesz előtt is van egy lencse....

Hogy mennyire lehessen kitolni a tükröt, azért a sárga karikával jelzett csavar a felelős. Nem nyúltam hozzá, gyári pozíciójában hagytam, bár nekem úgy tűnik felülről nézve, hogy még 1-2mm-el lehet jó volna kijjebb tolni, mert a kerete mintha picit beleérne a látómezőbe. De még mivel nem próbáltam így nem bántom, lehet nincs igazam. (egyébként előttem biztosan nem nyúlt még hozzá senki, minden csavar, és más gyári állapotúnak látszott)

Itt a tükör nincs kitolva:

Itt igen:

A lencsék még láthatóan tisztítás igényelnek, a mechanikával viszont már majdnem meg vagyok. A kondenzort emelő-süllyesztő mechanika jó, finom élességállító is. Még a durva fókuszáló csavart kéne valahogy szétszedni és kitakarítani. Gondolom ezt az oldalt kéne lebontanom, és a másik oldalról (ahol a fogaskerekek vannak) kihúzni az egész tengelyt. Ebben lehet kérnék egy kis segítséget, gondolom ez a rész nem nagyon különbözik a többi hasonló Zeiss-től.