Paasi Creative Commons License 2020.11.13 0 0 92005

valaki!

 

Ha jól értem, az alultervezés azért okoz jelentősebb zajt, mert fullon kell járatni a gépet, hogy valamennyire követni tudja az igényt, ugye? Azt hiszem, itt windy12-nek van igaza: ha több monosplittel csinálom, és elvétem a kapacitást akár egynél, akkor az az egy fog zörögni. Lehet, hogy 3-5 dB-vel kevesebbel, ami persze számíthat, viszont a multi toleránsabb, ha nem az összes van kihajtva. Igaz, míg hűtésnél lehet, hogy nem hűtöm éjjel a nappalit, de fűtenem valószínűleg szükséges lehet, ha a klímára van bízva. Mondjuk városi társasháznál, pláne ha nem ez az elsődleges fűtőrendszer, ennek nincs túl nagy relevanciája. Hűlhet kicsit jobban a nappli téli éjszakán. Megjegyzem, 2 egymás melletti 50 dB-s monosplit együttes zajszintje, ha a tudományom nem csal, ~53dB, tehát ha egyenletesen vannak terhelve, akkor a multisplit hátránya elvész.

 

A szerelési költségnél viszont gyanítom, hogy simán a te kalkulációd a pontosabb: nx alapár helyett 1-1,5x alapár+csövezési többlet, ha nem irdatlan távolságokról beszélünk, valószínűleg már n=2-nél olcsóbbá teszi a multit.

 

Viszont ha ennyi volt a megmaradt hátrány, akkor valószínűleg már nem jelent érdemi hátrányt a multi választása 2-n db. minőségi mono helyett.

 

Ellenben igen aggasztó számomra a 30 cm-es távolságtartás (maszk gondolom nem kötelező a klímáknál ;-) ): ha jól látom, 80 cm körül indul a klímák szélessége, így mellvéd alá csak az erkély elvesztésével tudok berendezni akár egyetlen klímát mellvéd/korlát mögé. A magasba elhelyezés viszont még kíván néhány kört a házban, hogy ne legyen túlhajtott szomszéd miatt magas a zajszint :D Remélem, nem lesz vele gond.

Előzmény: 1 valaki (92002)