Birsinka Projekt Creative Commons License 2020.11.05 0 0 120

Üdv, mint mindennek, és nekem - neked, a Birsinka fajtáknak is vannak előnyös és hátrányos tulajdonságai is. Amikor 30 év munka és költekezés után ismertté szeretné tenni a fajtákat az ember, az két féle irányban történik. Az egyik jogi jellegű, a NÉBIH ben DUS fajta vizsgálatra bejelentetettem, szükséges oltványt átadtam, kutatóintézetekben méricskélik. A másik irányban -oltványokat készítek, tehát  leszaporítom és próbálom értékesíteni. No az elsőnél a szükséges és előírt információkat meg kellett adni írásban, a másik pedig normál hírdetés, reklám szöveg. Igen igyekszik dícsérni az ember a portékáját, ez a dolga. 

Egyébként nézd meg a szakirodalomban, egy oldalon  annak felét kitevő fénykép van a fajtákról, aztán fél oldal szöveges rész, és nem igen van több.

A legfontosabb amiben eltér a többi finom bírstől, hogy nem 10 brix, hanem átlagban 18 brix foka van átlagban, de alapvetően pontosan annyiban tér el egy birsinka a birsektől, ahogy a borszőlő fajták térnek el a csemege szőlő fajtáktól.