division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 313
"Az óbudai vágányokat olyan 3-4 éve szedték fel..."
felszedték vagy ellopták? az utobbi nagy divat nálunk...
1-2 példa:
- Szob-Nagybörzsöny kisvasút középső szakasza
- Pálházi kisvasút tovabbi 3 km-e, és jó néhány szárnyvonala
- népligeti Ganz próbapálya
- valahol Ózd környékén történt, hogy kiment a mozdony egy iparvágányra, mire jött vissza, hiányzott pár méter vágány...
más országokban is divat ez, ime egy MTI hír:
"Elloptak két vasútvonalat
Prága, 1999. július 26. (MTI) - Észak-Csehországban ismeretlen tettesek elloptak két vasútvonalat.A lopásra akkor derült fény, amikor a Cseh Vasút vezetése úgy döntött, hogy a három éve leállított pályákon szeptembertől ismét felújítják a forgalmat. A vasúti sínek és más berendezések azonban már eltűntek, így a forgalom felújítása lehetetlen - közölte a hét végén a közszolgálati cseh televízió. A Litvínov és Horní Jiretín közötti öt kilométeres, valamint az Otvice és Dolní Rybník közötti hét kilométeres szakaszokon gazdasági okok miatt 1996-ban szüntették meg a közlekedést. Kvetoslava Korínková vasúti főellenőr szerint az elhagyott sínekkel és berendezésekkel senki sem törődött, így nem is csoda, hogy a két vonalon csak egy vasúti felüljáró maradt meg a berendezésekből. A tettes, vagy tettesek egyenlőre ismeretlenek. A károk becsült értéke megközelíti a százmillió koronát. Dalibor Zeleny, a Cseh Vasút vezérigazgatója azzal védekezik, hogy a társaságnak nincsenek lehetőségei őriztetni az elhagyott vonalakat. Korínková viszont azt állítja, hogy a vasútnak kötelessége őrködni a lényegében állami vagyon felett. Petr Stáhlavsky, a Cseh Vasút szóvivője beismerte, hogy az utóbbi években egyre gyakoribb a vasúti berendezések eltulajdonítása. A Litvínov melletti Louka állomáson - ahol az ideiglenesen használaton kívüli tehervagonok vannak félreállítva - például majdnem 200 vagonról minden mozdíthatót elloptak, s ezért a vagonok használhatatlanok. "Olyan eset is megtörtént, hogy több száz méternyi villanyvezetéket loptak el, holott abban áram volt" - nyilatkozta Stáhlavsky. +++ "

Vezetéket is lopnak bőven, pl ezért nem jár villamos a BNV-hez, HÉV Kerepesi úti összekötő vágánya, a Csömör - Kistarcsa közötti vágány, az Aquincum - Óbuda közötti vágány, áram alatt lévő tápkábelt loptak már a 41-esről is, emiatt Kamaraerdőn hosszabb ideig 500V alatti max. feszültség volt. A Kápolna utcai vágányról is loptak tápkábelt, de ezt pótolták.

Valamit kéne már csinálni a fémkereskedőkkel, türhetetlen, hogy piti haszonért hatalmas károkat okoznak, néha pedig halálos balesetet is, a tolvaj bandák.