ZöPö Creative Commons License 1999.08.31 0 0 18
Áááááááááá!!! Ez fájt! :o))))))))))))

Na jó, ezért büntetésből összeszedem én.

HW:
A +4 háza modernebb volt, mind a közös ős, a VIC-20 dobozába pakolt C64. Megvolt rendesen a négy kurzormozgató billentyűje is, nem úgy, mint az öregnek, ahol balra meg fölfele a shifttel kellett mozogni.
A képet előállító chip (emlékeim szerint) minden színt nyolc árnyalatra tudott bontani, viszont kihagyták a hardver sprite-okat és az azokkal kapcsolatos megszakításokat. (Azokkal igen egyszerűen lehetett a játékokat programozni.) A hangchip egyértelműen gyengébb volt a +4-ben, viszont a processzor gyorsabb. (2 MHz ?) Nem érdemes összeszámolni, hogy hány pont ide vagy oda, mert a dolgok nem egyforma súlyúak.

SW:
A +4-ben jobb volt a BASIC V3.5, mint a C64 szintén a VIC-20-ból átmentett V2.0-ja. Ráadásul több volt a szabad memória is. (Mármint a BASIC számára szabad memória.) Ezt ellensúlyozták a C64-en elérhető BASIC bővítések (SIMON'S BASIC, Graphics BASIC, stb. Ez utóbbiban már sprite animációt és sprite megszakításokat lehetett programozni!) A +4 előnye tehát legfeljebb annyi, hogy neki ROM-ban volt, nem kellett betölteni. Komoly ember persze nem használta a BASIC-et se ezen, se azon. :o))
A +4 beépített programjai: azon kívül, hogy ezek is ROM-ban bele voltak kövesztve a gépbe, más előnyük nem nagyon volt. Minden program megvolt a C64-re is, és azok (nem kicsit) jobbak voltak. Hol volt mondjuk a +4 beépített szövegszerkesztője az Easy Scripthez képest?

No, röviden ennyi.

Ja, +4 helyesen PLUS/4, csak rövidítek.