construct Creative Commons License 2020.10.31 -1 2 9416

Nem ezt mondom, mert a sugárzás forráshelyét nem lehet aszerint kijelölni, hogy hol székel a testek energiája. A tömeges testek energiájának túlnyomó hányada egyébként a tömegükben koncentrálódik. Ám a töltött testekből álló rendszerek energiája részben a közöttük EM lévő mezőben tárol, de mint már többször írtam, úgy néz ki, hogy ennek nem lehet kísérletileg megállapítani a térbeli eloszlását.

 

A gravitációs energia elhelyezkedése pedig még ennél is megfoghatatlanabb. Mert a gravitációs energia egy nem-lokális mennyiség, azaz elméletileg se határozható meg a téridő görbületének korlátozott tartományú vizsgálata alapján. Sőt a gravitációs energiának értelmetlen dolog konkrét térbeli eloszlást tulajdonítani, hiszen függ a koordináta-rendszer választásától is. Azaz nem valami vonatkoztatási rendszertől független tenzori mennyiség, hanem egy pszeudotenzor. Ami puszta koodináta-választással eltüntethető vagy teremthető (pl. ha a koordinátákat egy a gravitációs környezetben szabadon eső forgásmentes űrhajóhoz kötjük, akkor abban eltűnik minden gravitációs energia).

 

Egy adott szituáció (pl. egymásba spirálozó égitestek) keltette gravitációs hullámok minden tulajdonsága kiszámolható az áltrel egyenleteivel, de azt a kérdést nem lehet értelmezni, hogy a hullámok energiája konkrétan melyik tartományok gravitációs energiájából vagy egyéb más energiájából származna. Nem lehet megmondani például, hogy két összespirálozó fekete lyuk esetén az összeolvadó eseményhorizontokon kívüli vagy belüli tartományból jön-e? Az egyenletek működnek, de azok azt mondják, hogy ez nem értelmes kérdés. És ahhoz is túl bonyolult ez a szituáció, hogy valaki valamiféle általános szemlélet, bölcselet,"gömbérzék", alapján mondjon róla valamit.

Előzmény: Törölt nick (9415)