Zkt1 Creative Commons License 2020.10.30 0 0 75213

"Nem lenne gazdaságos, ha a teslaban 3500 cellát kellene egyesével felügyelni a BMS-nek :)"

Pedig nem lenne rossz.

https://www.ebay.com/itm/Tesla-Model-S-battery-module-25V-220Ah-5-3kWh-From-Tesla-model-S-85/123685930651?hash=item1ccc41869b:g:D-UAAOSwSsZchUEL

De mivel Tesla modul 74p6s azaz 74 kis cella van párhuzamosan kötve és ebből x6 sorosan (444 cella), így azok egyesével nem megfigyelhetők. Csak a 6 soros rész külön-külön.

Ezért is van a Tesla aksipakknak 4-5 védelmi vonala. Mert a 74-ből bármikor elszállhat pár cella. És el is száll ....

"Az egyetlen hátrány, hogy így a napközbeni áramszüneteket nem tudod áthidalni szolárral, cserébe nem kell a szolgáltatóval veszekedni."

Pontosan. Illetve ha brutálnagy több napos áramszünet lenne, még akár ezt is meg lehet oldani egy kis mókolással :)

Le kell választani szolgáltatót (fő biztosíték le), és helyette pl egy buta szinuszos UPS-el generálni szinusz jelet. Ekkor működésbe lép grid-tie és elkezd termelni. Előtte persze be kell kapcsolni fogyasztókat (vagy aksi töltést), különben kisül kis UPS pár kondija.

Ez nem teljesen biztonságos, de ha nagy a gáz, akkor vészmegoldásként használható. Lényegében AC kapcsolt rendszer(szerűvé) tenni.

Vagy szimplán át kell kötni/kapcsolni napelem DC kábeleit a Grid-tie-ról:

- vagy az UPS inverterre (amihez napelemnél is át kell kötni sorosról 3sXp-re, mert kis Voc-s MPPT van benne)

- vagy egy külön nagy DC-s MPPT charge controller-re, ami egyből napelem energiát aksiba tölti (nem találtam még olyat ami 900Vdc-t tudna 48V aksiba !)

- vagy egy MPP hibrid inverterre ami nagy 900Vdc MPPT tud kezelni és tud offgrid üzemmódot is, meg aksi töltés módot is. (csak ez meg drága, maga 600 ezer)

Szóval van lehetőség: van szép, van olcsó ... de szép és olcsót még nem találtam :D

Előzmény: tfe_tng (75205)