minnesotai molyember Creative Commons License 2020.10.29 0 0 18292

Kedves Tamás!

Kérlek, mellőzd a projekciót, nem kötözködtem. A tényekre pont te nem tudtál érzelemmentes, adatokkal alátámasztott választ adni. Valószínűleg ezért érzed úgy, hogy nem találtál érdemi tényeket a hozzászólásomban, mert feltételezhetően véletlenül elkerülte a figyelmedet az a pár sor ahol leírtam, hogy miért probléma, ha az ölőcsapdákat valami ördögi eszközként fested le, ráadásul kezdő laikusok előtt. Egyébiránt ha te ezt annyira a szívedre veszed, hogy kötözködésnek véled, azzal nem tudok mit kezdeni.
Nem találok egyetlen olyan publikációt sem tőled, ahol az ölőcsapdák alternatíváit részleteznéd, eddig csak a benyomásaidról tudunk, ami az előrelépéshez kevés. A fénycsapda anyag "gusztustalannak" minősítése eléggé szubjektív vélemény, egy kutató (vagy legalábbis magát annak tartó személy) jó, ha tartózkodik az ilyesmitől, ha hitelesen akar megnyilvánulni. A kloroformos fénycsapda természetesen megöli az összes bele repülő rovart, ezt sehol nem vitattam, kérlek a szalmabáb-érvelést is mellőzd. Azzal, hogy nem fogadod el, hogy a hosszú távú számszerűsíthetőség igenis fontos és azt hajtogatod, hogy csak arra jó, hogy "megszámláljuk mennyi példányt fogott x idő alatt", szintén nem tudok mit kezdeni, egy valódi kutató megérti a jelentőségét. Számomra kissé értelmezhetetlen, hogy egy egyszerű kritikai észrevételt "sárdobálásnak" minősítesz, de úgy tűnik, egy jobbító szándékú hozzászólás már elég ahhoz, hogy úgy érezd, hogy a tyúkszemedre léptek. A sárdobálás valahol a hülyézésnél/anyázásnál/satöbbinél kezdődik, amit én emlékeim szerint nem követtem el, csak felhívtam a figyelmedet arra, hogy ne állíts be valamit csupán egy szemszögből, szubjektíven, fontos részleteket kihagyva, eltorzítva (csúsztatás).
Természetvédelmi területeken élő érzékeny populációkat nyilván nem kloroformos fénycsapdával kell felmérni, ebben is egyetértünk, kár ragozni.
Száz szónak is egy a vége, én nyitott vagyok egy olyan módszerre, amely az állatok leölése nélkül 5-10-20 vagy akár 50-60 év távlatában képes olyan adattömeget szolgáltatni, amelyek alapján pl. a klímaváltozás hatásait nyomon tudjuk követni.

Ne haragudj, ha esetleg nem reagálok a további válaszaidra, fárasztó megmagyarázni mindent úgy, hogy ne gondolj mögé valami rossz szándékot. Én az érzelemmentes, minősítgetések nélküli párbeszédek híve vagyok. Végtelenül szomorú lennék, ha innen is önkéntes száműzetésbe vonulnál azért,  mert valaki más állásponton van, mint te, vagy esetleg kritikát mer megfogalmazni az általad írottakkal kapcsolatban.

Üdv/MM

Előzmény: lepkés (18291)