lepkés Creative Commons License 2020.10.28 0 0 18291

Kedves MM!

Szerintem azon ne vitatkozzunk, hogy egy kloroformos fénycsapda használata során halomra ölik-e a lepkéket vagy sem. Ez egyszerűen tény. Egy ilyen fénycsapda-anyag vitán felül gusztustalan. Aki látott már ilyen fénycsapda-anyagot nem vitatkozik velem. Úgy gondolom, hogy a lepkék védelméhez nem ez az út vezet. 

Tudom, hogy a lepkészek jelentős része egyben gyűjtő is, nekik nem is tudom és nem is szeretném elmagyarázni, hogy miért nincs értelme természetvédelmi kutatások során a lepkéket halomra gyilkolni, csak azért, hogy megszámláljuk mennyi példányt fogott x idő alatt. Ez egyszerűen szemfényvesztés. 

Ha valakinek az a célja, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a legkevesebb energia, pénz és idő befektetéssel a lehető legnagyobb mennyiségű lepkepéldányt gyűjtsön össze (észlelés és kutatás szavak mögé bújtatva a valódi tettét), akkor a fénycsapda kitűnő módszer. De ez (nagy)tájszintű adatokon kívül semmi mást nem mutat meg. Ezt a módszert egy természetvédelmi oltalom alatt álló területen alkalmazni egyenlő a barbarizmussal. Hozzáteszem Magyarországon. Lehet Iránban, Pakisztánban, Tajvanon ez ésszerű, hatékony és a tudomány számára is új eredményekhez vezet, de hazánkban teljesen idejétmúlt.

Egyébként a kötözködésen kívül nem találtam érdemi tényeket a hozzászólásodban. Ha valami nem tetszik a hozzászólásomban, légy szíves érthetően fejtsd ki, mert a sárdobálásból nem tudom kiolvasni, hogy mit szeretnél, mi a problémád.

Üdv, Tamás

Előzmény: minnesotai molyember (18289)