Csavarhúzós Creative Commons License 2020.10.25 -1 0 116165

Cucu, össze van kötve a társasház bekötési pontjában, az PEN-csomóponton. 

Most megmértem, a konnektor védőföldje és nullája között fél volt körüli váltófeszültség van. Nyilván abból adódóan, hogy a nullvezetéken van feszültségesés, a védőföldön alig. Ez nyilván csökkenne az összekötéstől. De engem nem ez a feszültség ráz, hanem a védőföld és a tényleges föld között. Azt meg szerintem picinyt még emeli is, ha nem a három fázis közös hidegpontjához csatlakozik. 

Amellett egyesek szabványtalannak tartják: https://www.villanylap.hu/lapszamok/2008/aprilis/813-a-muszaki-ellenor-valaszol-tiltott-nullazas
, meg veszélyesnek is. A szabványtalannal nyilván egyetértek, a veszélyesset végig kell gondolni. Ami a fenti cikkben le van írva, hogy Ezek az ún. tiltott nullázások eredményezik, hogy amennyiben a PEN-vezető valahol megszakad, ezen a tiltott összekötésen az összes nullázott villamos szerkezet testére a fázisfeszültség kerülhet. Ez részben figyelmetlenség, részben azonban szakmai tájékozatlanság eredménye: egy tájékozatlan villamosmérnök is jelentette már ki, hogy ezáltal megerősítést nyer a védelem., ezzel nem értek egyet, hiszen PEN-szakadáskor már a PEN-csomóponton keresztül rámegy a fázis (védőföld által el nem nyelt része) a védőföldekre. Ha a társasház elosztóvezetékének PEN-szakadása következik be,( izé, a példa szerint az már nem PEN, hanem föld és nulla együttes szakadása) az valóban probléma, fázis kerül a védőföldelt burkolatokra. Viszont ha csak az elosztóvezeték védőföldje szakad, akkor a védelem le tud oldalni a a szabványtalanul  PEN-esített N vezetéken. (De ez kis valószínűségű eset, hogy egyszerre jön létre két hiba). Ha csak a nulla szakad, akkor szabványos esetben nem vált le a védelem, de meg sem jelenik a védőföldön a fázis. Szabványtalan esetben pedig egy pillanatra megjelenik, de le is vált a védelem ettől.
Ja, engem meggyőzött, hogy ez nem helyes, több a veszélye, mint a haszna.
Az én esetem annyiban más, hogy nekem saját, önálló földelésem is lenne a lakáselosztóban. Ez csak szabványtalan lenne, de nem veszélyes. Azt se szeretem, mert félreviszi a hibakeresést. Nekem nyilván a mostani fél volt feszültségesésem a nullán csak negyed volt lenne, mert a társasházi elosztóvezeték védőföldjén menne a fele áramom. De hogy csodálkozna a jövőbeni villanyszerelő a szomszéd lakások valamelyikében, hogy mi magyarázza a jelentős áramot a zöld-sárgán... Szóval szerintem nem jó ötlet.

Elek: igen, ez tervben van, hogy ha leverem az új földelőkarót, akkor összekötés előtt méregetek róla, hogy ahhoz képets hgy néznek ki a feszültségek.

Előzmény: cucu (116160)